Архив 2016-2017

Отново за  учебната година, ОУ „Васил Левски“ отваря днес врати!

 

                          РЪКОВОДСТВОТО

                  на ОУ”Васил Левски”Белене

                        Ви кани

                           на  откриването

                     на Новата учебна 2017/2018 година

                      на 15.09.2017г./петък/

                      от 10.00 ч. в  училището.

                                                                                       ОЧАКВАМЕ ВИ!


На 26.06.2017г. осмокласниците получиха свидетелствата за основно образование. Пожелаваме им успех!

Алек Миленов Иванчев от 8. клас при ОУ „Васил Левски“ гр. Белене получи 1. място приложно изкуство кошници на XIV Национален конкурс Казанлъша роза на тема „Приказка за розата“.

 Ученици от ОУ „Васил Левски“ гр.Белене на 12.05.2017г. участваха в Областното състезание по БЧК в гр.Плевен и се класираха на четвърто място. Поздравления за достойното представяне.

Децата от подготвителните групи на ОДЗ „Мечта“ и ОДЗ „Бодра смяна“ и тяхните учителки г-жа Ерияшева и г-жа Георгиева гостуваха на учениците от 4. клас с класен ръководител г-жа Елза Гюзелева и възпитател г-жа Ирина Линова. Гостите разгледаха училището и работиха на компютри в компютърната зала с г-жа Каракашева, ръководител ИКТ. Г-жа Гюзелева и г-жа Линова ще бъдат учителките на бъдещия първи клас за новата учебна година. Децата посетиха и ресурсния кабинет при г-жа Шанколова.

   Ученическа щафета – 28.04.2017г.

 


Нашите участници и победители от пролетен кръг на състезанието „Математика без граници“
Ани Везирова от 2. клас – сребърен медал и Преслава Матова от 3. клас – бронзов медал.
Предстои участие във финалния кръг на състезанието в гр. Несебър – индивидуално и отборно.


Кадри от пиесата „Снежанка и седемте джуджета“ от Панчо Панчев представена на 26.04.2017г. от клуб „Млад театрал“. Режисьор на спектакъла е Павел Каракашев. Ръководител на клуба и организация: Диляна Каракашева.
В ролите се превъплътиха учениците (по автора):
Снежанка – Емили Джантова;
мащехата – Виктория Иванова;
Огледалко – Пепа Първанова;
смешникът – Радостин Динов;
Принцът – Мариус Андрей Нитика;
тигърът и лъвът – Мартин Стилянов;
джуджето Анчо; джуджето Бенчо – Маринела Дончева;
джуджето Ванчо – Мария Димитрова;
джуджето Генчо – Добромир Михов;
джуджето Данчо – Костадин Стефанов;
джуджето Енчо – Памела Иванова;
джуджето Жанчо – Лорин Линов


В часа по физическо възпитание и спорт момичетата от 4. клас пресъздадоха лазарски обичай. Домакин бе ПП „Персина”, присъстваха и родители. След лазаруването на момичетата, момчетата засадиха 4 дръвчета.07.04.2017г.


В часа по музика учениците разучиха песента „По поле одиме” с г-жа Миглена Андриянова и се запознаха с обичая „Пеперуда”. 07.04.2017г.


В часа по Човекът и природата, свързан с модула “Аз опознавам местните празници и обичаи”, проведен с г-жа Д. Паскова и г- жа Е. Данева в ПП „Персина”. 06.04.2017г.


Четвъртокласниците изработиха поставка – кошничка за великденско яйце , прилагайки знанията и уменията си да пресмятат и чертаят заедно с г-жа С. Ковачева и да работят с хартия заедно с г- жа Николова, учителки в прогимназиален етап. 05.04.2017г.


Темата „Народни танци и хора“ в часа по Изобразително изкуство бе разработена с г- жа Николова. 04.04.2017г.


На четвъртокласниците, в часа по БЕЛ гостува отново г-жа Томова. Тя им разказа накратко житието на Св. Георги и за обичаите свързани с Гергьовден. Насочи ги  към издирване на местни oбичаи и обреди, чрез разговори  с по- възрастни. 04.04.2017г.


В компютърния кабинет на училището проведохме Часа на класа. Предварително бе поставена изследователска задача свързана с пролетните празници и учениците предсавиха резултатите от издирвателската си дейност.

03.04.2017г.


На 03.04.2017г. в   НЧ “Хр. Ботев”, във връзка със запознавне с бита на местните общности,  на четвъртокласниците бе показана експозицията от беленски нац. носии и предмети от бита на беленчани. Интерес  събуди начина, по който домакините представиха лазарска носия, като облякоха едно от момичетата в нея.Самите ученици предстваха по групи изследователската си работа  и видяха кратко филмче за занаятите възродени в ЕК „Етъра”.Времето премина неусетно и се разделихме с уговорката за нова среща.


2- април – Световният ден за информираност за деца с аутизъм, беше отбелязан и от колективът в ОУ“Васил Левски“, гр.Белене , под наслов „Подари прегръдка на дете с аутизъм“ и символично бяха сложени сини лентички в знак на съпричастност, както и синьо облекло като символ на този ден!

Директорът на училището – Румяна Богданова и г-жа Д.Каракашева-ръководител направление ИКТ, посетиха ресурсният кабинет  на г-жа Мирена Шанколова-ст.ресурсен учител към РЦПППО-Плевен и заедно  „подариха прегръдка на децата с аутизъм‘‘.


Същият ден, следобяд учениците от „4. клас посетиха Народния етнографски музей в  с. Деков. Много голям интерес проявиха към експонатите свързани с бита на възрожденските хора и занаятите. Магдалена Радославова , с помощта на уредничката бе подготвила беседа за изложените национални носии.

Втората част от посещението ни бе свързана с работа по групи, при която учениците бяха в ролята на изследователи.


Часът по музика на  31.03.2017г. се проведе заедно с г-жа Миглена Андриянова, музикален ръководител на школа към читалището. Тя очарова учениците не само майсторското си владеене на инструмента, но и с умението си да общува с учениците. Заедно с нея разучиха лазарската песен „Тука ми казаха Лазаре”.


На 31.03.2017г. в часа по БЕЛ-ЗИП гост на четвъртокласниците бе г-жа Димитрина Томова, дългогодишен библиотекар при НЧ “Хр. Ботев” в града ни. Тя разказа на учениците за някои от пролетните празници и ги насочи как сами да се ориентират и издирват информация от библиотечния фонд.


Също на 30.03.2017г. в часа по физическо възпитание със самодейци от Белене учениците пяха лазарски песни, играха ръченица и разучаваха стъпките на местно хоро.


На 30.03.2017г. в часа по БЕЛ (четене) при четвъртокласниците бе Милка Петрова, която разказа увлекателно, как в нейното детство са отбелязвани пролетните празници, а сащо така какви характерни традиции и обичаи има при празника Великден отбелязван от православната общност в Белене.

 

 

 

 

 

 

 

 


 Учениците от I клас при ОУ „Васил Левски“ вече са грамотни. Празникът на буквите и цифрите се превърна в истинско забавление за децата, които рецитираха стихчета за буквите, решаваха математически задачи, пяха, отгатваха гатанки. За положените усилия бяха наградени с грамоти, книжки и вкусна торта.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  В часа по ДБТ Красимира Петрова разказа за занаята кошничарство, показа на учениците как се плете и с нейна помощ всички успяха да си оплетат кошничка – поставка за яйце.

 

 

 

 

 

 

 

 


    В часа по четене на 29.03.2017г. в 4. клас гостуваха самодейци от с. Деков, които разказаха как се отбелязват пролетните празници в региона – Лазарица, Цветница, Русаля, Великден , Гергьовден. Направиха сравнение как се е празнувало в недалечното минало и сега, какво от традициите все още е запазено и се предава от поколение на поколение. Освен това  показаха на четвъртокласниците обичая Ладуване, свързан с наричания на пръстени.


На 23.03.2016г. в ОУ „Васил Левски“ се проведе семинар-среща с родителите, близките и настойницитге на учениците от I до IV клас. Модератор на срещата беше Александър Кръстев, доктор по поведенческа и възрастова психология, преподавател във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, а темата „Родители на новото време“ – интересна и провокативна. Родителите имаха възможност да задават въпроси, да поставят казуси, както и да дискутират по актуални въпроси, свързани с агресивното поведение на децата, опасностите, които крие интернет и съвременните изисквания към модерния родител.

Следващата среща с д-р Кръстев ще се проведе на 04.04.2017г. от 17.30 ч. в училището. На нея ще бъдат разгледани въпросите, свързани с ефективното родителство и ще се акцентира на проблемната тинейджърска възраст.

 Ден на отворени врати в четвърти клас

Каним всички, които желаят да посетят избран от тях час в периода от 28.03.2017г. до 07.04.2017 г.

                                           „Най – големият урок в света”

ОУ „Васил Левски“ продължава да е част от „Най – големият урок в света” на УНИЦЕФ. След като малките ученици (3 – 4 клас) участваха в инициативата през есента, сега в урока се включиха и по-големите.

На 22 март 2017 г. ученици от полуинтернатните групи (5 – 8 клас)  се запознаха с темата „Чиста вода и санитарно-хигиенни условия ”. Изборът на датата и темата не бяха случайни, занятието беше посветено на Световния ден на водата. Подрастващите се запознаха със 17-те глобални цели за устойчиво развитие. Разделени в екипи те обсъдиха  конкретни действия и мерки, приети от държавите – членки на ООН.   Имаха възможност да предложат и свои идеи.

 

 

 

Денят на ученическото самоуправление- традиция в нашето училище

Вече три години в училището се отбелязва този ден. Десетки ученици бяха в очакване отново да застанат на постовете на своите преподаватели.   Даде се възможност на всеки ученик, който желае да заеме някоя длъжност в училище. Желанието да се поставят на мястото на своите авторитети мотивира кандидатите да се изявят, за да бъдат избрани. След дългото очакване най-сетне настъпи и момента, в който учениците взеха управлението в свои ръце.  В деня на самоуправлението децата се поставиха на мястото на учители, директор, секретар, охрана и др. и по този начин видяха нещата от другата им страна – през очите на учителите. Учениците се включиха активно и с голям интерес на този ден. След всяко междучасие от учителската стая излизаха учител и неговия заместник за деня. Влизаха в класните стаи с дневник в ръка и с усмивка. По време на инициативата учениците разбраха каква отговорност е да бъдеш преподавател, но и се забавляваха с позициите, нетипични за тяхното ежедневие. Длъжностите на директор и технически секретар бяха заети от учениците от осми клас. Радослав Петров от осми клас зае поста директор, а осмокласника
Еманоел Атанасов зае поста помощник директор. Те споделиха, че длъжността на управляващ е интересна и биха я заели отново с удоволствие. И двамата са категорични, че работата като ръководител ги е научила на отговорност и им е дала полезни лидерски умения за в бъдеще. В ролята на преподаватели други ученици споделят: „Наистина да си учител е много сложно и отговорно. Трябва да си твърд с учениците.” Всички обаче са единодушни, че биха опитали отново да застанат пред бялата дъска като учители.

        

 

 

 


Ученици от ОУ „Васил Левски“ получиха грамоти и медали от математическото състезание „Математика без граници“

 

 

 

 

 

 

 


       По повод 1-ви март-празникът на мартеницата учениците със СОП от клуб „Общуване чрез музика и танци, изненадаха и честитиха баба Марта на малки и големи. Пожелаха им да са здрави, весели и щастливи през цялата 2017 г.
Честита баба Марта на всички от ОУ „Васил Левски“!

                             


                                ПОКЛОН  ПРЕД  ПАМЕТТА  НА  АПОСТОЛА

           С редица мероприятия ученици, родители, учители и общественици отбелязаха 144-та годишнина от гибелта на Апостола. Началото бе поставено на 14.02.2017г. с презентация и викторина с учениците от 5 до 8 клас на тема „Животът на Левски“. На 15 и 16.02.2017г. се проведоха състезанията „Малки лъвчета“ – за учениците от начален етап, и „Лъвски скок“ – за учениците от прогимназиален етап. Изложба с произведения на участниците в конкурса „Левски – този велик герой“  бе подредена във фоайето на училището, а най-добрите художници получиха награди. На 17.02.2017г. в двора на учирлището ученици, родители, учители, граждани и военнослужещи от 55-ти инженерен полк  се поклониха пред подвига на Васил Левски и поднесоха венци и цветя пред паметната му плоча. Учениците от клуб „Млад възрожденец“ към училището изнесоха рецитал. Тържествено слово произнесе г-н Георги Копчев, член на УС на Общобългарски комитет Васил Левски и почетен председател на общински комитет в гр. Плевен. На 19.02.2017г. ученици и родители застанаха на почетен караул пред плочата на Апостола.


 


Клас без възраст

Плетене на кошници от хартия


Клас без възраст продължава

Работа с конци, прежда и приложни материалиПрограма за отбелязване Патронния празник на ОУ„Васил Левски“

1. Викторина с учениците от 5.до 8. клас на тема „Животът на Левски”

                   13.02.2017г.

2.”Малки лъвчета”- спортно състезание за учениците от начален етап.

                    14.02.2017г.

3.”Лъвски скок”- състезание за учениците от 5. до 8.клас.

                     15.02.2017г.

4.”Левски – този велик герой”- конкурс за най-добра рисунка.

                      17.02.2017г.

5. Поклонение пред паметната плоча на Васил Левски и ритуал  по поднасяне на венци и цветя.

                    17.02.2017г.  от 10.30ч

6. Кратка програма –рецитал.

                   17.02.2017г.

7.Почетен караул пред плочата на Апостола

                  19.02.2017г.


Ненадейно и изненадващо днес Дядо Коледа и Снежанка посетиха ОУ „Васил Левски“. Добрият старец влезе в класните стаи,  разходи се по коридорите, поговори с учениците, получи много поздрави от добрите и послушни деца. От своя страна той разтвори торбата и дари всички с малък подарък, но от сърце. 

Весела коледа и Щастлива Нова година!

 


                                      Използване на Интернет в ежедневието

klas-bez-vuzrast

sam_6715sam_6756

 

 

 

 

sam_6758sam_6736

 

 

 

 

 


 Децата от ОУ „Васил Левски” продължават с грижите за птиците

Настана време да се погрижим за птиците, които делят красотата на зимата и студа с нас. И тъй като им е трудно да намират храна през мразовитите месеци, то ние ще им помогнем. Затова поставихме хранилки с различни семена, подготвени преди седмици. Така ставаме част и от кампанията на Българско дружество за защита на птиците „Зрънце любов”. Регистрирахме своите хранилки на интерактивна карта за цялата страна.

А сега остава да чакаме нашите нови приятели – птиците, под прозорците ни. Ние ще се грижим за хранилките, ще снимаме и ще ви направим съпричастни.

Елка Данева,

ОУ „Васил Левски”

 


ПОРЕДНА ЕКОИНИЦИАТИВА В ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ”

 И тази година учениците от ОУ „В. Левски”, гр. Белене се включиха в Европейската седмица за намаляване на отпадъците (19 – 27.11.2016г.). Идеята на международната инициатива е повишаване на осведомеността относно устойчивото използване на ресурсите и управление на отпадъците. Темата тази година е „Намаляване отпадъците от опаковки”. В тази връзка на една от стените в коридора на училището са нарисувани симпатични контейнери, които приканват към разделно събиране. Пред рисунката са поставени два обозначени коша, осигурени от Община Белене, чиято задача е  приютяването на хартиени и пластмасови отпадъци. Служителите на Общината дадоха възможност на ученици да проследят пътя на отпадъците до регионалното депо до с. Санадиново, където наблюдаваха процеса на сепариране, компостиране и депониране на отпадъците. Включихме се и в Европейския ден за почистване на училищния двор. Учениците попълниха анкета, която ги подтикна да се замислят до каква степен те и техните семейства живеят еко. А по идея на осмокласника Алек Иванчев, бяха изработени табелки, приканващи да спираме водата и загасваме осветлението, когато не са ни нужни. И тъй като наближават едни от най – чаканите от децата празници, превърнахме ненужни на пръв поглед „боклуци” в красиви коледни картички и сувенири. Каним ви да им се насладите на предстоящия Коледен базар. Кампанията на ОУ „В. Левски” е част от европейска мрежа от организации и институции, активно участващи в популяризирането на идеите за намаляване на отпадъците. С тези дейности училището  участва в конкурс за европейска награда.

                                                                                              ОУ „Васил Левски”


Световна седмица на предприемачеството в ОУ „В. Левски” гр. Белене

Световната седмица на предприемачеството се отбелязва всяка година през м.октомври с две основни цели – да насърчи предприемачеството и да подобри образованието на децата и младежите. Тя е най-мащабният в света празник на новаторите и предприемачите, които дават живот на идеите си в нови бизнеси, насърчават икономическото развитие и подобряват благосъстоянието на хората. В училищата са бъдещите сътрудници, ментори и дори потенциални инвеститори, които ще осъществят нови и вълнуващи възможсоти.

                В ОУ „В. Левски” гр. Белене се проведоха мероприятия, с които учениците сдобиха увереност, че може да постигнат всичко, когато различни идеи и култури се обединят около идеята за предприемачеството. Осмокласниците, под ръководството на госпожа Р. Богданова представиха индивидуални и групови проекти за започване на собствен бизнес. С учениците от пети  клас госпожа Николова разработи проекти за малък бизнес, а шестокласниците  откриха тайните на фирмата в конкурентна среда. Интересна и интригуваща бе работата на седми и осми клас – ПИГ – учениците влязоха в ролята на рекламни агенти и под ръководството на госпожа Данева и госпожа Паскова убеждаваха своите съученици в предимствата на представяните от тях стоки и услуги.

            Във всички класове – от първи до осми клас, под различни форми и според възрастовите особености на децата се засегнаха въпроси, съврзани с личния и семеен бюджет, възможностите ни за  намаляване на бедността, дори в  мащабите на малкия кръг, в който общуваме, дискутирахме как можем да реализираме бизнес идеи , запознахме се с особеностите на различни професии и т.н.

              Акцентът в провежданите дейности бе да се насърчи мисленето на децата в посока създаване на глобална култура, която цени предприемачите като двигатели на икономическия и социален просперитет.

  Величка Петкова-гл. учител

 


          %d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%b0 За активното участие в кампанията „Аз събирам разделно в училище“ от 24-28.10.2016 г. Община Белене награди учениците на ОУ „Васил Левски“ с грамота, географска карта и екскурзия из града с научна цел.


                 ОБУЧЕНИЕ ЗА ПЕДАГОЗИТЕ ОТ ОУ „ВАСИЛ  ЛЕВСКИ”

На 27.10.2016г. 17 педагози от ОУ „Васил Левски”  се включиха в обучение на тема „Подобряване приобщаващите умения на учителите в работата с родители”. Водещ на обучението беше Александър Кръстев – доктор по педагогическа и възрастова психология.

sam_6418sam_6420

 

 

 

 

 

 

tmpwinscan_to_pdf_12016-10-28_15-36-32sam_6405

sam_6397sam_6396


Всяко поколение има своите безценни книги

      Националната седмица на четенето в ОУ „Васил Левски” – Белене протече под  мотото „Всяко поколение има своите безценни книги”. В мероприятията участваха ученици, учители , родители и служители от училището.Открихме Националната седмица на четенето във всички класове с обогатяване на класните библиотеки, изготвяне на табла и кътове с любими книги. Обявихме началото на „ Работилница за творческо писане” за ученици и учители.Третокласниците красиво оформиха отговорите си „Чета, защото…” и ги представиха първия ден на всички в училище.  Шестокласниците посветиха първия ден на четене на разкази от Елин Пелин като търсиха и четоха разкази от автора в компютърната зала. Пети клас проведоха изразително четене на изучени литературни произведения. В седми клас се проведе беседа на тема „Книгата, която чета в момента”. Атрактивна изненада направиха третокласниците на първолаците – преоблечени като приказни герои разказваха откъси от приказки, а малките ученици разпознаваха приказката. Третокласниците подариха и  книжки за първата класна библиотека на първи клас. Изключителен интерес предизвика таблото на 7-8 клас ПИГ  – „Стихотворения и песни, които всеки българин трябва да знае”. А осмокласниците разказаха на учениците от трети клас за любимите си книги от детството и обогатиха класната библиотека на третокласниците.Представяне на любимите си книги направиха и учениците от 5-6 клас ПИГ. А четвъртокласниците стартираха с читателски маратон, последван от „Познай моята приказка” и завършиха със забавни гатанки. С разговор за ползата от четенето на откъси от приказки се включиха родители, каки и баби на третокласници. В заключителните мероприятия силен интерес предизвика изложбата с книги – семейни реликви на учители и служители. Бе представена Библия, издадена през 1872г. в Цариград под редакцията на Петко Славейков, подпомогнат от Стоян Михайловски. Представени бяха и книги, по които са обучавани момичета за домакини в училище „Мария Луиза” през 30-те и 40-те години на миналия век. Много интересен е албум- първообраза на съвременните туристически книги. В албума са събрани марки на природни и архитектурни забележителности от началото на миналия век. С представяне на творби от „Работилница за творческо писане” бе закрита Националната седмица на четенето.  Резултатът е засилване на интереса към печатни издания и отпадане на съмненията за ползата от четенето.

                                                                                          В.Петкова-гл. учител


Руски ученици отново на гости в Белене

  От 29 септември до 5 октомври в ОУ „Васил Левски” гостува група от ученици и учители от Езиково училище № 1315 – град Москва, Русия. Визитата е част от планираните дейности по Протокол за сътрудничество между двете училища, подписан през 2013 година. Учителите и учениците са отседнали в семействата на вече гостували в руската столица възпитаници на беленското основно училище. Тазгодишната програма е посветена на Руско-турската освободителна война и запознаване с биоразнообразието на територията на ПП „Персина“. Гостите посетиха исторически и културни забележителности в гр.Плевен и гр. Свищов, поклониха се на паметника на връх Шипка, включиха се във велопоход на територията на ПП „Персина“, участваха в открити уроци в ОУ „Васил Левски“, размениха презентации. В рамките на програмата  делегацията бе приета от г- жа Малина Ешекова – зам.-кмет на община Белене.Руските ученици  продължават работата си по обмена с изготвянето на индивидуални проекти, които ще бъдат представени пред учениците от московското училище и споделени с българските партньори. Това ще популяризира и засили връзките между двете образователни институции.

 

Сътрудничеството между двете училища продължава и през следващата учебна година.

 


sertifikat-3_000


                      Ученици от ОУ „Васил Левски” с грижа за птиците

На 30.09.2016 г. в двора на ОУ „В. Левски“ ученици, родители, учители и служители изработиха и поставиха къщички и хранилки за птици. Съдействие на малките природолюбители оказаха специалисти от ДПП „Персина“ и Българско дружество за защита на птиците. Дейността е част  от проекта „Уча и се забавлявам сред природата“  към Национална кампания „За чиста околна среда – 2016“ и във връзка с Европейските дни на птиците.

                                                                                                                   Eлка Данева

 


Основно училище „Васил Левски” с принос за световния мир

Ученици и учители от ОУ „Васил Левски“ се включиха в инициативите за отбелязване на 21.09. – Международен ден на мира. Училището е регистрирано в Световна образователна общност, в която членуват училища от целия свят. Международният ден на мира е учреден от генералната асамблея на ООН. Отбелязва се всяка година на 21 септември чрез екологични и образователни действия. Тазгодишната тема е „ЦЕЛИ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ – ГРАДИВНИ ЕЛЕМЕНТИ ЗА МИР „. Първите дървета се засаждат в Океания. След това, следвайки Слънцето –  в Азия, Европа и Африка. Последните дървета се поставят на Хавай и островите Кук.

            Учениците от ОУ „Васил Левски”, гр. Белене отбелязаха световното събитие и засадиха дръвчета в двора на училището. За своето участие те ще получат международен сертификат.

 

                                                                                                            ОУ „Васил Левски”


На 15.09.2016г. ОУ „Васил Левски“ тържествено откри новата учебна година. първият учебен ден беше весел, радостен и емоционално зареден.