Архив 2020 – 2021

 Списък на паралелките за Трети етап на класиране в област Плевен за кандидатстване за прием в VIII клас за учебната 2021/2022 година


Със смисъл за нещата – Великденски интерпретации и размисли на третокласниците под ръководството на старши учител Румяна Минчева.

Кликнете върху буквите А, а след това върху Б 

Приятно гледане!

От материалите, които са винаги „под ръка“, картонените кутии, поне за нас, са на първо място в десетката от нещата за преизползване.
Тази година от стари кутии, паднали клонки, събрани в двора на училището ни, парчета от разноцветна хартия и щипка любов направихме великденска украса, с която по свой начин ние, учениците от трети клас на ОУ „Васил Левски“, Белене се присъединяваме към идеята „Великден без отпадъци“ на @Място България и @БГБЪдиактивен
Светъл празник на всички, здраве и благодат!

За да гледате Великденските интерпретации, кликнете на линка!


С благодарност към всички ученици, учители, родители и служители, които инициираха редица дейности и активно участваха в тях!
Румяна Богданова


                                     Уважаеми ученици и родители,

       Във връзка със заповед РД-01-173/ 18.03.2021 г. на министъра на здравеопазването за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на Република България се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците от 1. до 12. клас, считано от 22.03.2021 г. до 31.03.2021 г. и/или до издаване на нова заповед.

Всички ученици от ОУ „Васил Левски“ продължават да се обучават в електронна среда от разстояние чрез утвърдена от МОН платформа Microsoft Teams на edu.mon.bg.

Учебните часове ще се провеждат по утвърденото седмично разписание. Стриктно ще се следи за участието на учениците в онлайн часовете. Отсъствията ще се отразяват и отчитат както при присъствено обучение.

Учениците, които са на обща или допълнителна подкрепа, ще продължават работата си и с ресурсен учител при спазване на утвърдения график.

При проблем или нужда можете да се обръщате към класния си ръководител, който ще Ви окаже необходимото съдействие.

Нека всички да спазваме противоепидемичните мерки, за да пазим нас и нашите близки. Бъдете здрави!


   

                 Световен ден на рециклирането и намеренията да не е само един

                   Обучението на децата да се грижат за околната среда е част от израстването им като отговорни граждани. За нашите ученици не е нова темата за намаляване на отпадъците, последиците от замърсяването, даването на нов живот на използвани предмети и отговорността на всеки един от нас. Затова решихме да отбележим деня с цяла седмица, посветена на рециклирането. В тази седмица  учениците се запознаха с видеоматериали по темата, събираха различни отпадъци и изработиха от тях предмети, включително и в къщи, с помощта на своите родители, баби и дядовци. По-малките разказваха пред класа как се раждат идеите за изработване на нови предмети – понякога от новопоявила се опаковка, понякога от новопоявила се необходимост от предмет за конкретна употреба. Децата осъзнават, че така се спестят парички, а в същото време  могат  се забавляват и да развиват креативното си мислене. В инициативата участваха всичките 83 ученици от училището /от 1 до 7 клас/, както и всички учители и служители и голяма част от родители, баби и дядовци на учениците. Най-мащабната дейност бе събирането и предаването на хартия в пункт за вторични суровини. Акцията по събиране се осъществяваше в продължение на една седмица, а самото предаване се реализира на 18.03.2021г. с участието на учители, служители, родители и осигурен превоз от страна на община Белене. Предаденото количество хартия възлиза на 1040 кг. Повече информация можете да намерите на   #RecyclingHeroes, #БезОтпадъци и #RecyclingHeroes 2021 и  страницата на @МястоБългария и @БГБъди активен.Разгледайте нашите снимки и усетете нашето настроение в седмицата на рециклирането. Действахме като истински екип и потвърдихме поговорката „Сговорна дружина планина повдига“.        


    

           Мартеницата е един от най – емблематичните символи на България. Тя е в списъка на  световното нематериално наследство на Юнеско. Ние (учениците от втори и трети клас при ОУ “Васил Левски“- Белене) Ви пожелаваме честита Баба Марта, много вяра, здраве и слънчево настроение!


 Участие на ученици от клуб „Млад художник“ в Общински конкурс“Мартенички бели и червени“ 


                       148 години от гибелта на Васил Левски

       С поредица от мероприятия в ОУ „Васил Левски“ отбелязахме 148 години от гибелта на Апостола на Свободата. Учениците рисуваха, рецитираха и пяха в седмицата, посветена на Апостола. Учениците от начален етап изработиха книжки за Левски, както и тефтерчето на Апостола. Участваха в спортно-състезателни игри за сила, ловкост и сръчност „Малките лъвчета“. А големите ученици премериха сили в състезанието „Лъвски скок“. Кулминация на дейностите беше церемонията по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Апостола в двора на училището. По традиция мероприятието се осъществява със съдействието на 55-ти инженерен полк, гр. Белене. Стотици жители на града и общината  поднесоха цвете и сведоха глава в памет на Апостола. А учениците от клуб „Млад възрожденец“ организираха  почетен караул пред паметната плоча на Васил Левски.


Уважаеми съграждани,
Наближава 19 февруари. Този ден ни напомня,че в нашата история има един велик българин, отдал живота си за свободата и добруването на народа ни – Васил Левски.
Той не е само герой, не е само част от миналото ни. Той е свята личност, надскочила със стремежите и идеите си и своето време. Личност, която трябва да даваме за пример на децата си. Вярвам, че на 19 февруари всеки от нас ще бъде тук, в ОУ „Васил Левски“, с наведена глава пред паметната плоча на Апостола. Защото „Народ, който не познава историята си, е обречен да я повтаря.”
Нека знаем историята си и помним героите си, за да имаме пример, който да следваме.
Румяна Богданова
May be art of 1 човек

ОУ „Васил Левски“ получи дарение

Дарение от Германия на стойност  2 500 евро получи ОУ „Васил Левски“. Сумата е предоставена от г-жа Рутхилд Тролтение чрез сина и Дирк Тролтение.  Парите, в размер на 4 875лв.,  вече са в училищната сметка. Те ще бъдат изразходвани за закупуване на техническо оборудване. Г-жа Тролтение е дългогошна учителка по математика. Тя е новатор в разработването на учебна програма за програмиране и представянето на Apple II  /един от първите съществуващи компютри/  в училището си в град Келкхайм още в далечната 1980 година. 

Училищният екип  и учениците сърдечно благодарят за предоставеното дарение.

 


                                                                          Уважаеми родители и ученици,

Информираме ви, че първият учебен срок за учениците от 1 до 7 клас приключва на 02.02.2021г. На 03.02.2021г. учениците са в междусрочна ваканция. Вторият срок започва на 04.02.2021г. с ново седмично разписание, което учениците ще получат от класните си ръководители. Очакваме решение от оторизираните органи относно присъственото обучение за 5 – 7 клас. Приканваме учениците за повече активност и отговорност с цел успешно завършване на първи учебен срок. Бъдете здрави и се пазете!


 Въпреки че отиващата си 2020 година ни поднася много предизвикателства и изпитания, то нека намерим сили да бъдем добри, да се подкрепяме, да си помагаме и да се усмихваме.

Скъпи ученици и родители,

Обявяваме нашата предпразнична кампания „Направи добро! Сподели своята Коледа“. Очакваме да ни разкажете, нарисувате, изпеете и споделите вълнуващи моменти от вашата подготовката на празниците, както и доброволчески и други инициативи. Приемаме текстове, записи на песни и танци, снимки и други материали, свързани с вашите преживявания. Инициативата няма конкурсен характер. Всички получени материали ще бъдат публикуване на фейсбук страницата на училището. За повече информация можете да се обръщате към класните ръководители.

 


 Уважаеми ученици и родители,
Във връзка със заповед РД-01-677/ 25.11.2020 г. на министъра на здравеопазването за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на Република България се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците от 1. до 7. клас, считано от 23.30 часа на 27.11.2020 г. до 21.12.2020 г. и/или до издаване на нова заповед.
Всички ученици от ОУ „Васил Левски“ продължават да се обучават в електронна среда от разстояние чрез утвърдена от МОН платформа Microsoft Teams на edu.mon.bg.
Учебните часове ще се провеждат по утвърденото седмично разписание. Стриктно ще се отразява присъствието и отсъствието на учениците от онлайн часовете.
Учениците, които са на обща или допълнителна подкрепа, ще продължават работата си и с ресурсен учител при спазване на утвърдения график.
При проблем или нужда можете да се обръщате към класния си ръководител, който ще Ви окаже необходимото съдействие.
Нека всички да спазваме противоепидемичните мерки, за да пазим нас и нашите близки. Бъдете здрави!

        Съгласно Заповед №1040/18.11.2020г. на кмета на община Белене, считано от 19.11.2020г. до 29.11.2020г. се преустановяват присъствените учебни занятия. За посочения период всички ученици преминават на обучение в електронна среда. Седмичното разписание и графикът остават непроменени – начало на 1-ви час – 8.00ч. Обучението в електронна среда се води в платформата Тиймс. Занятията в целодневната организация също ще се провеждат без промяна на разписанието.

   


     Учебно занятие за евакуация при пожар се проигра днес в 9.30 ч. в ОУ „Васил Левски“. За 4 минути, след подаването на сигнала, всички ученици, учители и служители се оказаха на сборния пункт в училищния двор. Занятието е част от Плана за координация на дейностите за защита на пребиваващите при бедствия, аварии, катастрофи и пожари в ОУ „Васил Левски” – Белене за учебната 2020/2021 година.Уважаеми родители,
Нашето обучение в електронна среда стартира ефективно благодарение на обединените усилия на всички участници в процеса – учители, родители, ученици и училищна общност. Наложи се да решаваме много проблеми в движение. Подобрихме организацията и ефективността, но и натрупахме много умора. Децата не са еднакви, всеки има различен работен ритъм, темп и организация на работа. За да намалим престоя пред компютъра и да подобрим организацията на учениците относно навременно приключване на учебните задания, предприемаме следните мерки:
1. Намаляваме обема на зададените домашни работи и се ориентираме предимно към дейности, реално изпълними във времето на учебния час;
2. Намаляваме времето за следобедна подготовка. Същата ще приключва в 16ч. и призоваваме учениците да не остават пред мониторите след този час.
3. Пристъпваме към оценяване на резултатите от обучението на учениците. Оценяването ще се извършва чрез поставянето на оценка в електронния дневник, а в последствие и в дневника на класа. Ще се оценяват не само резултатите от работата на учениците, а и редовното участие, ангажираността и активността в учебните занятия. Всяка поставена оценка ще бъде аргументирана от съответния учител.
За оптимално протичане на дистанционното обучение, призоваваме учениците да спазват дневния режим и особено началото на учебните занятия в 9.00ч. Пропускането на първите часове от определени ученици и опита им да „догонят“ другите, създава напрежение и пречи на нормалното протичане на учебните занятия.
Уважаеми родители,
Оценяваме усилията ви и подкрепата, която ни оказвате ежедневно. Заедно с вас успяваме да се справим с новото за всички ни предизвикателство. Осъзнаваме и колко е натоварващо това за вас. Сега е момента да научим децата си на повече отговорност, на по-добра организация и ползотворна комуникация в електронната среда. Можете да ни търсите и да се обръщате към нас по всички въпроси, свързани с обучението и престоя на вашето дете у дома. Комуникацията и обратната връзка е важна за нас.


Активиране на акаунт за OFFICE 365  достъп до платформата  Microsoft Teams от учениците и учителите


Спазвайте добра хигиена. Към този материал има и презентация. Гледайте я!!!


Уважаеми родители,

Във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната, всеки от нас е длъжен да прояви най-висока степен на отговорност към обществото. Нека запазим спокойствие и да предприемем всички необходими мерки, които се предлагат от Националния оперативен щаб и се прилагат от правителството на Република България.
Най-важната ни мисия днес е да опазим живота и здравето на нашите деца, на възрастните хора, на всеки човек.
Това, което ни се случва, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес.
Живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва.
Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на Вашето училище. Всички алтернативни варианти за учене и преподаване от разстояние могат да бъдат използвани. Става дума за електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, онлайн обучение в реално време и електронна комуникация. Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици.
Комуникацията е възможна и чрез електронните дневници, електронна поща, социални мрежи и други, при което на учениците в домашни условия ще се оказва дистанционна подкрепа за самоподготовка и упражнения.
Един от положителните резултати на дигитализацията е подобреният обмен на информация между учители и родители. Тя позволява да се засилят процесите на двупосочна комуникация, което ще подобри взаимоотношенията между семействата и училището, ще внесе повече разбиране и толерантност.
За пълноценно прилагане на обучението от разстояние през идните дни е желателно да бъдат изпълнени следните препоръки:
• Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете;
• Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал;
• Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет;
• Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят;
Ето и някои практически съвети, с изпълнението на които ще допринесете в значителна степен за постигане на общите цели:
• Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.
• Насърчавайте детето да бъде активно.
• Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.
• Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ
• Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.
• Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.

Нека бъдем добронамерени, сплотени и да си сътрудничим в името на най-добрия интерес на детето.


Международна конференция Приобщаващо образование “Социално емоционално учене” – Поморие, 05 и 06.09.2019г. Среща и обмяна на опит с колеги, работещи по програмите “Училището има смисъл” и “Едно училище за всички”. Радостната вест е, че продължаваме да работим по проект „Училището има смисъл“.


НП „Иновации в действие“ – семинар за обмяна на иновативни практики с колегите от НУ „Яне Сандански“ от гр. Разлог и II НУ „Васил Левски“ гр. Омуртаг.


В началото на месеца учителите от ОУ „Васил Левски“ се включиха в семинар за споделяне на иновативни педагогически практики в гр. Кнежа.


УСПЕШНА НОВА УЧЕБНА ГОДИНА