Архив 2015 2016Делегация от ОУ „Васил Левски” посети Румъния

От 17 до 19.06.2016г. делегация  от ОУ „Васил Левски”  бе на посещение в Република Румъния. Нашите ученици и учители  взеха участие  в тържествата, посветени на 90-годишнината от основаването на СОУ „Тиу Димитреску”,  Михайлещ.  Първия ден от визитата българската делегация се включи в празничния бал на осмокласниците. С много цветя, фойерверки, песни и танци румънското училище изпрати своите осмокласници. В официалната програма българските ученици поздравиха домакините с народен танц  „Въведение” и с песента „Една българска роза”.

SAM_5725


На 15.06.2016г. група учители от начален етап на ОУ“ Васил Левски“ гр.Белене – Елза Гюзелева, Надя Спасова, Галя Дамянова, Ирина Линова и Йоанна Николаева, посетиха ОУ „Димитър Петров“ гр.Сливен. Запознаха се с колегите си от училището и разгледаха обновената материална база, иновативните класни стаи и споделиха опит и идеи за съвместна бъдеща работа в постоянно променящото се модерно общество, което налага нови изисквания към образованието.

Всички отнесоха със себе си прекрасни впечетления от видяното в така нареченото „Училище на бъдещето“.

IMG_5346


Уважаеми родители,

На  6, 7 и 8 юни в ОУ “Васил Левски” започва лятната Академия за новозаписаните първокласници за учебната 2016/2017 година. Инициативата на педагозите от учебното заведение ще се реализира за първа година и има за цел да направи плавен и приятен прехода от детска градина към училище. В продължение на три дни бъдещите първолаци ще учат, ще пеят, ще рисуват и ще се забавляват заедно в класната стая и компютърния кабинет. Те ще бъдат посрещнати с любов и разбиране от бъдещите си учителки – Нина Гологанова и Йоанна Николаева, за да опознаят училището и преподавателите в него.

Очакваме ви в понеделник, 06.06.2016г. от 8.00ч.  в ОУ „Васил Левски”.

ОУ „Васил Левски“

az-shte-bada-v-parvi-klas-chervena1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


На 19.05.2016г. на градския стадион се проведе традиционната ученическа щафета за преходната купа на ОУ „Васил Левски“. След оспорвана надпревара победа извоюваха:

  • начален етап – отборът на ІІІ клас
  • прогимназиален етап – отборът на VІІ клас

МЛАДИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ ОТ ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” ОТБЕЛЯЗАХА  140  ОТ АПРИЛСКОТО ВЪЗСТАНИЕ

              С  открит  урок под мотото „Урок по българско”  учениците от клуб „Млад възрожденец” към ОУ „Васил Левски” – Белене отбелязаха 140-тата годишнината от Априлското въстание. Мероприятието  се проведе на 16.05.2016г. в Актовата зала на ОУ „Васил Левски“. На тържеството присъстваха представители на Общински комитет „Васил Левски“ и Дружеството на жените в ядрената енергетика, както и много родители и гости.


    На 11.05.2016г. група от 20 учители от Саелеле, окр. Телорман, водена от г-н Милен Дулев-кмет на община Белене, и г-н Каржан Габриел-кмет на Саелеле, посети ОУ „Васил Левски” . Визитата е по повод предстояща съвместна работа на образователната институция по проект на трансгранично сътрудничество. Румънските учители се запознаха с работата на българските колеги. От името на гостите г-н Габриел изрази задоволство от визитата и желание за бъдеща съвместна работа.

SAM_5231


Наградени участници в конкурса „Великденска украса”

ПЪРВО място – Арт клуб „Спектър”

ВТОРО място – 7-8 клас ПИГ

ВТОРО място –  2 клас

Индивидуални награди:

ПЪРВО място – Алек Миленов Иванчев -7 клас

ВТОРО място – Катерина Стелова Божинова-6 клас

ВТОРО място  – Лора Георгиева Рупова-7 клас

ТРЕТО място – Николай Веселов Асенов-3 клас

ПЪРВО място – Никол Александрова Ванева и Мария Димитрова Димитрова-4клас

ТРЕТО място – Ивелина Ганчева, Мария Джантова, Ани Везирова -1 клас


    На 4 май 2016 г. в салона  на НЧ „Христо Ботев-1892” – Белене бе представена постановката „Златна българска приказка” от Детския театрален състав „Слънчо” при ОУ „Васил Левски”  пред  ученици  и обществеността на гр. Белене. Режисьор на спектакъла е самодеецът-театрал Павел Каракашев. В ролите се бяха превъплътили учениците (по автора): Емили Джантова (жар птица); Силвана Николова (ламя); Лора Рупова (врачка); Преслав Драков (момък); Мирослава Йосифова (неродена мома); Габриела Иванова, Алек Иванчев, Радостин Динов, Мартин Стилиянов, Даяна Недялкова, Петя Петрова, Сибел Мехмедова, Памела Мартинчева, Василена Петрова (селяни); Мария Димитрова, Памела Иванова, Никол Александрова, Марина Букева, Пепа Първанова, Маринела Дончева (речни духчета). Организатор и музикално оформление  на спектакъла бе Диляна Каракашева, Децата актьори получиха аплодисментите на публиката,  цветя от директора на ОУ „Васил Левски” Румяна Богданова, кошница с цветя от Община Белене, шоколадови бонбони от групата общински съветници от Местна коалиция „Бъдеще за община Белене”, както и поздравителен адрес от кмета на Община Белене Милен Дулев и председателя на Общински съвет-Белене д-р Бистра Павловска. За пореден път се  насладихме на  труда, таланта и старанието на учениците, които успяха да ни пренесат  в един приказен свят. Благодарим Ви за хубавите мигове! Поздравления получиха  и хората  зад кулисите,  без които нямаше да я има тази вечер – режисьор- постановчик  Павел Каракашев, организаторът Диляна Каракашева  и ръководството на Основно училище „Васил Левски” в лицето на директора Румяна Богданова.
                  Браво и заслужени аплодисменти за всички Вас!


centur za razvitie emblema erazam

             

ПРОЕКТ  „ Училището – ново пространство за партниране между специалисти, учители, родители и общност”

Договор № 2015-1-BG01-KA101-013775

Кои са любимите дейности в училище на учениците от ОУ „Васил Левски”?

                 ОУ „Васил Левски“ продължава работата си по проект на програма Еразъм +. Проектът  предвижда  редица дейности за създаване на модел на  адекватна, подкрепяща среда за учениците с участието на всички специалисти и институции на територията на общината.  Днес в училището се проведе поредната дейност, предвидена по проекта. Учениците от 5 и 6 класове попълниха анонимна анкета за любимите си дейности в училище. Предстои  попълването на анкети и от малките ученици /1-4 клас/. Анкетите са изготвени от екип от специалисти и са съобразени с възрастта на учениците. Следващата стъпка е анализ на отговорите и подготвянето на презентация на тема «Проблеми с мотивацията на учениците на прага на трудната възраст».

През месец октомври тази година предстои участието на 7 педагози в европейски семинар на тема «Мултипрофесионални мрежи във Финландската училищна система».  


emblemaНАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРСcvete

„ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО”

Здравето е в нашите ръце

     Двадесет и втори април е световен ден на Земята и тази година учениците от ОУ”Васил Левски”, които приеха предизвикателството на Министерството на здравеопазването чрез конкурса Посланици на здравето  отбелязаха датата с поход и закалителни упражнения на чист въздух. Отново  имаше игри и смях на воля. Един от най-действените фактори за правилно физическо развитие на учениците са часовете по физическо възпитание – средство за профилактика на редица болести и телесни недостатъци при подрастващите. Заниманията в тези часове подпомагат развитието на ценни морално-волеви качества – смелост, настойчивост, дисциплинираност и колективност. Екскурзиите, походите, експедициите, които може да се организират както в учебно, така и в извънучебно време – през ваканциите и  почивните дни, са друга полезна форма за упражняване на двигателна дейност и опознаване и опазване на природата.

13054786_1328811183800814_1902865506_o13063857_1328810877134178_873188261_o13078322_1328811633800769_309124376_o13090763_1328810933800839_603761422_o

 

 

 

13078114_1328811070467492_476876851_o

 

 

 

 

 

УЧЕНИЦИТЕ ОТ ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА

Денят на Земята обединява милиони хора на планетата – ученици, политици, различни организации. Целта е реализиране на дейности, свързани със защита на околната среда. Ден на Земята се отбелязва за пръв път в България през 1930 г., а през 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен и се чества на 22 април. Учениците от ПИГ V– VIII клас в Основно училище „Васил Левски”, гр. Белене изготвиха информационно табло по темата. За пореден път насочиха вниманието си към проблемите на растителния и животинския свят и ролята на човека, който е в състояние да наруши равновесието в природата, установено от милиони години. А на вниманието на гостите на училището са предложени част от изделията, изработени от отпадъци. В изготвянето им децата вложиха много въображение и идеи как да живеем в хармония с природата.

ОУ „Васил Левски”

 

 

 

Гости от Румъния  посетиха ОУ „Васил Левски”

               На 20 април 2016 г. делегация от 15 учители от СОУ „Тиу Димитреску, гр.Михайлещ, Румъния посети ОУ „Васил Левски” гр. Белене. Целта на визитата е официално връчване на покана за участие на представители от ОУ „Васил Левски” в предстоящия юбилей на румънското училище. Двете училища работят съвместно от 2010 година, първоначално като част от дейности по проект „Коменски” на ОП „Развитие на човешките ресурси“, а след това като партньори и приятели. През месец юни СОУ „Тиу Димитреску“ ще чества 90 години от основаването си. В предстоящото празненство ще се включат и представители от ОУ „Васил Левски“.


    Шест медала спечелиха наши възпитаници на ОУ „Васил Левски” от пролетния кръг на Международния турнир „Математика без граници”, организиращ се три поредни години от Педагогическа асоциация „Образование без граници” – България и Образователен център „Innovation” – Казахстан. Това са: Ани Андреева Везирова – сребърен медал (І клас); Камелия Емилова Джантова – сребърен медал (ІІ клас); Кристиан Гаврилов – сребърен медал (ІІ клас); Кристиян Иванов Петров – бронзов медал (ІІ клас); Марио Десиславов Петров – златен медал (ІІ клас) и Ния Миленова Дулева – сребърен медал (ІІ клас). Днес – 18 април, те получиха отличията си от помощник-директора на училището Елка Дулева-Кунова. За всички участници в математическото състезание имаше грамоти. Грамоти получиха и учителките им (Стефка Свиленска – класен ръководител на І клас, Величка Петкова – класен ръководител на ІІ клас, Елза Гюзелева – класен ръководител на ІІІ клас и Нина Гологанова – класен ръководител на ІV клас), както и учителката Симона Ковачева, спомогнала при организацията за участието в „Математика без граници” на ученици от ОУ „Васил Левски”.

Материала и снимките са предоставени от Ралица Господинова, побликувани на страницата на вестник „Дунавски новини“ гр.Белене

 


ОУ „Васил Левски” отново с финансиран проект

Основно училище „Васил Левски” кандидатства с проект  в тазгодишната национална кампания на ПУДООС „За чиста околна среда – 2016” на тема „Обичам природата – и аз участвам”.  След направената селекция от големия брой представени предложения от цялата страна проектът „Уча и се забавлявам сред природата” на Основно училище „Васил Левски” гр. Белене е одобрен за финансиране. Целта на проекта е повишаване на екологичната култура и навлизане на съвременните тенденции в сферата на опазването на околната среда в образователния и възпитателен процес на  младите хора  чрез изграждане на зона за провеждане на обучение и на занимания от дейности по интереси в двора на училището. С реализацията на проекта учениците ще получат едно по – добро място за наблюдения, опити и практически занимания, а гражданите място за отдих в свободното време. При реализацията на проекта ще  се включат  ученици, педагози, служители и родители. Планирано е дейностите да стартират през месец май 2016 година и да приключат през месец октомври 2016 година.

uchilishe


     По случай 07.04.2016 година – ден на здравния работник посланиците на здравето от ОУ ”Васил Левски” изготвиха табло с рисунки на тема Хроничните заболявания и овладяването им чрез здравословно хранене.  Таблото беше предназначено за МБАЛ – Белене. Учениците сами го занесоха и го поставиха във фоайето на болницата. Управителката на лечебното заведение Евгения Иванова и старшата сестра на детско отделение Миглена Вричева посрещнаха сърдечно учениците, похвалиха ги за инициативата и им пожелаха да продължават да популяризират посланието – Здравето е в нашите ръце. 

Даниела Паскова – ст.учител

Picture 395Picture 399

 

 

          ПЪРВИ АПРИЛ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ПТИЦИТЕ

     Денят се чества по силата на Конвенцията за защита на редките птици, приета на 19 март 1902 г. в Париж, Франция, и влязла в сила от 6 декември 1906 г.
На вниманието на учениците в ОУ „ Васил Левски”, гр. Белене е предложена информация за видове птици, които обитават Природен парк „Персина”. В подредения кът са представени къщичка за птици, хранилки и начини за изработването им.

                                                                         ОУ „Васил Левски”


                               Ден на търпението  в ОУ „Васил Левски”

           25 март – Благовещение и Ден на търпението бе отбелязан в ОУ ,, Васил Левски” гр. Белене. За да напомня на учениците, че трябва да се уважават и да бъдат търпеливи един към друг и заобикалящите ги, на всяка дъска в класните стаи през целия ден стоеше надпис: „25 март – Ден на търпението“. В  началото на първия учебен час учителите обясниха необходимостта от разбирателство и търпение. Учениците разбраха колко важно е  умението да се изслушва и уважава мнението на другия. Пред стаите на полуинтернатните групи 5 – 8 клас инициативата  се популяризира чрез плакати. Учениците закачиха на реверите си  хартиени сърца с послания за търпение и доброта в намеренията, изработени от  тях в дейностите ,,Занимания по интереси”.


        Отличниците от математическото състезание“Математика без граници“

DSC00158DSC00160

 

 

 

 

 


 

СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА В ОУ „В. ЛЕВСКИ”

Независимо от факта, че над 70% от земната повърхност е покрита с вода, налице е воден дефицит. В много райони чистата вода се превръща в особено скъпа суровина. А животът на човечеството зависи от водните ресурси, затова опазването им от замърсяване е отговорност на всеки от нас.
Това бе мотото, което следваха ученици от ОУ „В. Левски”, отбелязвайки Световния ден на водата – 22 март. Те се запознаха с проблеми, предизвикани от липса на чиста и безопасна питейна вода. Като жители на крайдунавски град, изготвиха табло на някои от градовете край голямата европейска река, от изворите до вливането й в Черно море. Дадоха интересни идеи за това как да пестим и опазваме водата чиста. А най-много емоция учениците вложиха в изследването на проби от вода на река Дунав.

                                                                                                          ОУ „Васил Левски”

 


                  Посланици на здравето в детските градини

         През месец март посланиците на здравето от ОУ „Васил Левски“ работиха по темата: „Грижа за устната кухина“. На 16 март учениците от VI клас и част от ресурсната група гостуваха в ОДЗ „Знаме на мира“ и ОДЗ „Бодра смяна“. Там ги посрещнаха усмихнатите и мили деца. Пред тях бе представен ученически доклад на тема „Здравни познания за зъбите“. Радостин Маринов – ученик от VI клас, представи пред малките възпитаници презентация, с която ги запозна със необходимостта от миенето на зъбките, как да ги почистваме и кога да потърсим зъболекарска помощ.
Най-интересна за децата бе темата за Феята на зъбките. Малките възпитаници слушаха с интерес и с ентусиазъм отговаряха на въпросите, споделяха своя опит и знания. В знак на благодарност, децата от ОДЗ „Бодра смяна“ подариха цветя на учениците и техните учители.
На 17 март посланиците гостуваха и на третото ОДЗ в града – „Мечта“. Същият доклад и презентация бяха предствени и пред тях. И тук децата споделиха своя опит, някои разказаха за първата си среща с Феята на зъбките. По иниациатива на педагозите от детската градина, след мероприятието децата измиха своите зъбки и ни увериха, че и занапред ще полагат грижи за тях.
Благодарим на децата и учителския колектив от трите детски градини в града за вниманието, топлото посрещане, интересните въпроси и отговори, и чаровните усмивки.
До края на месец март ще бъде осъществен и поход по повод Ден на водата с надслов „Водата е живот. Колко е важно да пием вода!“

 

 


 

За поредна година ОУ „Васил Левски“ гр.Белене участва в Областния кръг на Националната олимпиада по Информационни технологии. Тази година на 13.03. Преслав Петров Драков от 7. клас представи проект на тема Природен парк „Персина“. Ръководител на проекта е г-жа Диляна Каракашева. Журито похвали Преслав за много доброто представяне. Очакваме резултатите от класирането за национален кръг.
                                     Пожелаваме му успех!

IMG_20160313_104727


 

Аз опознавам българската природа чрез изкуство

От 9 до 11 март в ОУ „Васил Левски” се проведоха Дни на отворените врати и наблюдение на интерактивни уроци с учениците от ІV клас. Родители, учители и ръководството на училището наблюдаваха уроци по Изобразително изкуство и Български език и литература с преподавател Нина Гологанова, по Английски език с преподавател Росица Крекманова и по Човекът и природата с преподавател Даниела Паскова. Уроците са част от изпълнението на програмен модул за интегриране на изкуствата в учебното съдържание по Български език и литература, Английски език и Човекът и природата под надслов „Аз опознавам българската природа чрез изкуство” и са разработени от професионалната учебна общност към училището. Реализирането на модула продължава и през следващата седмица с уроци по Музика, Български език и литература и Английски език. В края на програмната единица учениците ще изнесат представление пред родители, педагози, други ученици и гости на училището, последвано от задълбочен анализ на резултатите в професионалната учебна общност.

     


Ден на САМОУПРАВЛЕНИЕ в ОУ „Васил Левски”- Белене

По повод националния празник на България 3 март в ОУ „Васил Левски”, гр. Белене се проведе ден на ученическо самоуправление. Денят мина под мотото „Свободата задължава”.
Този ден се провежда за втора поредна година с цел да се превърне в традиция. 28 ученици с нетърпение очакваха да застанат на постовете на своите преподаватели и служители в училище. Сутринта на 02.03.2016г. след трескава подготовка учениците взеха управлението на училището в свои ръце под ръководството на ученикът-директор Радослав Петров от VІІ клас. Децата се поставиха на мястото на директор, помощник директор, ръководител компютърен кабинет, учители, възпитатели, счетоводител, ЗАС, чистачи, огняр, домакин. В междучасията в учителската стая се събираха учители и техните заместници. Денят премина в пълен синхрон, а в училището цареше атмосфера на взаимност и разбирателство.
По време на инициативата учениците разбраха каква отговорност е да работиш в училище, но и се забавляваха с позициите, нетипични за тях. Всички бяха единодушни, че с нетърпение очакват следващия път, когато отново ще поемат отговорните постове.

                                                 Стефка Александрова Господинова


  Послучай Националния празник на Република България-3.март Алек Миленов Иванчев от VІІ клас спечели трето място с рисунка в Юбилеен конкурс за ученическо творчество на тема „Магията на българската природа!“. Наградата е грамота и 50лв.

SAM_4635

mart.jpg-3

    За конкурса „Най – дългата и най-оригинална мартеница“ на община Белене – Памела Анатолиева Иванова и Мария Димитрова Димитрова от 4 клас изработиха мартеница с дължина 7м и 40 см. АРТ клуба „Спектър“ изработиха мартеница от 3 части: основната мартеница с дължина 10м. и три гривни мартеници съдържащи българския трицвет и орнаменти характерни за Българската природа. Микаела Тонева от 6 клас е изработила  много оригинална мартеница. Пожелаваме им успех!

SAM_4549SAM_4557

SAM_4560

МЛАДИ ТАЛАНТИ

        На 19 февруари Алек Миленов Иванчев от 7 клас и Лучия Ивова Кондрова от 8 клас направиха свои изложби. Алекс се представи с изложба – живопис „Аз рисувам, творя и мечтая“ и Лучия  се представи с изложба – графика „Измислици, приумици и фантазии“

SAM_4539SAM_4541

 

 

 

 


 

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА АПОСТОЛА

 ÷÷÷

На 18 февруари в ОУ „Васил Левски” се учреди Клуб „Млад възрожденец”. В него членуват 28 ученици от ІІ до VІІІ клас, а ръководител на клуба е преподавателят по история в училището Стефка Александрова. Сред гостите на събитието бе д-р Георги Тренчев – представител на Управителния съвет на Общобългарски комитет „Васил Левски”.

12742669_193002517731440_4367150901194493322_n12743519_193002957731396_118713660664702160_n12734112_193002567731435_4268559567309125981_n12744249_193001497731542_4367833184643318977_n

 

 

 

 

12715705_193002847731407_6013574955653484780_n12743924_193002694398089_6836100787848579695_n

 

 

 

 

 

     На 11.02.2016г. децата от ОДЗ „Мечта” посетиха ОУ „Васил Левски” гр.Белене. Те разгледаха училището и гостуваха на четвъртокласниците с класен ръководител г-жа Гологанова. В дружелюбна среда малките палавници и учениците от ІV клас се поздравиха с песни и си зададоха гатанки. След това групата „Мики Маус” посети компютърния кабинет. Г-жа Каракшева ги запозна с програмата Comenius Logo и нейните възможности. Прожектирана им бе и презентация за патрона на училището Васил Левски. Децата останаха много възхитени и доволни от посещението си. Те разбраха,че да се ходи на училище е забавно, интересно и отговорно.


 


 

            cvete     Здравето е в нашите ръце

През изминалия месец януари, ние, посланиците на здравето от ОУ „Васил Левски” гр. Белене, осъществихме заложените дейности. Тепърва ще дискутираме „Какво сме спечелили” в месеца без пържени храни и газирани напитки. Ежедневно коментирахме, кой какви хранителни изкушения е преодолял и си напомняхме, че инициативата НЕ Е ЗАБРАНА, а полезен начин на хранене и живот. Признавахме си, че е трудно да се устоява на пържените картофки и „вкусните пържени филийки на мама”. Заявяваме, че с лекота заменихме газираните напитки с бутилки натурален сок, чай и горещ шоколад от училищната машина за топли напитки. На лавките и по коридорите на училището не пропускахме да привличаме и другите ученици в нашата инициатива.
На 04.01.2016г. отбелязахме планувания „бой със снежни топки” – чистият въздух, веселият смях и закачки в училищния двор ни се отразиха добре. Движението е жизнена необходимост. Не може да се говори за здравословен начин на живот ако нямаме утвърдени навици за активна двигателна дейност. Обездвижването понижава издръжливостта на подрастващия организъм и причинява бърза умора и нарушаване на обмяната на веществата.
През изминалия период изготвихме постери за витамините, нуждата от тях и последиците от липсата им. Ние продължаваме НАПРЕД и очакваме привърженици.

                                                                          6. клас, ОУ „В. Левски”

12

 

     

 

 


     На 31.01.2016г. в училище се проведе обучение на учителите за работа с платформата Smart Classroom. Новата уеб базирана платформа дава възможност за интерактивно обучение и създаване на електронно съдържание. Тя е съвместен проект на Самсунг Електроникс България и Джуниър Ачийвмънд България. Платформата е с безплатен достъп и дава възможности на учителите на нея да могат да организират своите учебни материали, да създават нови уроци и курсове, както и да провеждат интерактивно и смесено обучение, изцяло насочено към учениците.

IMG_20160131_132439

IMG_20160131_132418IMG_20160131_132455

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” СЕ ХРАНЯТ ЗДРАВОСЛОВНО

        След схема „Училищен плод”, която предоставя на учениците от 1 до 4 клас плодове или зеленчуци по 2 пъти в седмицата, в ОУ „Васил Левски” вече работят и по програма „Училищно мляко”. Новата схема осигурява на децата мляко или млечни продукти, съобразено с таблицата за необходимия седмичен прием на калций от подрастващите. Млякото е пълноценна храна, която съдържа много белтъчини, мазнини, въглехидрати, соли и витамини. Доказано е, че всекидневната употреба на млечни продукти действително може да допринесат за изгарянето на мазнините, съответно – за намаляването на теглото. И двете схеми се финансират от Държавен фонд „Земеделие”.


        

                        ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” – град Белене

image001                НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС
            „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО”
       Здравето е в нашите ръце

cvete
   Шестокласниците от ОУ „Васил Левски” гр Белене спечелиха участие в Национален ученически конкурс „Посланици на здравето” към Министерство на здравеопазването. Работното заглавие на проекта, който ще изпълняват е „Здравето е в нашите ръце”. Доброто здраве зависи от грижите на всеки от нас. Ставайки посланици на здравето учениците ще усвоят и популяризират позитивните нагласи за рационално хранене, закаляване, предпазване от заболяване, избягване на вредни навици. В работата на проекта са включени и учениците от ресурсния кабинет към училището, които имат специални образователни потребности. Целта е тяхното приобщаване към спазването и прилагането на необходим хранителен режим, съобразно техния здравословен статус и постигане на добро физическо състояние и самоконтрол. Краен продукт на проекта ще бъде изготвено Здравно досие на класа и групата от ресурсния кабинет. Полза ще имат всички ученици от шести клас и ресурсния кабинет, както и техните семейства. Дейностите по проекта, както и самото досие ще бъдат популяризирани сред останалите ученици, родители и обществеността на града.
Проектът стартира на 21.12.2015г. чрез първото коледно задание за м. декември „Имам ли вредни навици и готов ли съм да се преборя с тях”, а за децата със СОП „Търся и желая промяна”. Темите за следващите месеци са:
Януари – Месец без пържени храни и газирани напитки. Какво ще спечелим?
Февруари – Месец на принципите на балансираното храенене. Поход по ПП”Персина”
Март – Грижа за устната кухина – карнавал на феята на зъбките. Поход по повод Деня на водата – 22 март.
Април – Изложба от рисунки на тема Хроничните заболявания и овладяването им чрез здравословното хранене. Поход по повод Ден на Земята – 22 април.
Май – Анкета с ученици и родители. Спортен празник.

                                                                                                           Д. Паскова

12376817_1240362092645724_2738298992687162618_n              Picture 335

 

 

 

 


КОЛЕДА В УЧИЛИЩЕ

Емоционално, вълнуващо и заредено с празнично настроение бе Коледното шоу в ОУ „Васил Левски“. Своите умения и таланти представиха учениците от 1 до 8 клас. Приятна изненада за всички бе поздрава от група „Весело хоро“ от село Деков. По традиция в края на тържеството Дядо Коледа раздаде подаръци на малки и големи.

 


 

Скъпи ученици, родители, учители и служители в   ОУ „Васил Левски“,

От името н71а училищното ръководство изказвам благодарност на всички, които взеха участие в организацията и провеждането на Коледния базар в Белене.
От продажбата на коледни картички, лакомства и други артикули, изработени от децата, учителите, родителите и служителите е събрана сумата от 381 лв.
По решение на ученици, учители и служители цялата сума ще бъде преведена по дарителската сметка за лечение на Ирина Бучева.
Нека не забравяме, че на Коледа стават чудеса!
                                                                                                            Румяна Богданова


Ученици получават топъл обяд

От 01.12.2015г. в ОУ „Васил Левски” стартира проект „Топъл обяд”. В продължение на 74 учебни дни 27 ученици в неравностойно положение ще получават топъл обяд в училищния стол. Проектът се финансира от Българския червен кръст и покрива целия зимен период.

SAM_4344SAM_4349

 

 

 

 

 

 


 

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ В ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ”

От 21-29 Ноември 2015г. се проведе седмото издание на Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО). Тази година събитието бе под патронажа на Европейския парламент. Министерството на околната среда и водите и Асоциацията на еколозите от общините в България организираха многократни дейности с цел повишаване на осведомеността относно намаляването на отпадъците.
ЕСНО 2015 обхвана темите на 3-те „R” :
– Намаляване на отпадъци, (reduce)
– Повторна употреба на продукти (reuse)
– Рециклиране на материали (recycle)
Организаторите насърчават публични органи, НПО, индустрията и учебни заведения да се включат със свои дейности.
Учениците от полуинтернатните групи в Основно училище „Васил Левски”, гр. Белене в продължение на една седмица извършиха поредица от дейности. Изработиха красиви предмети от битови отпадъци, които изложиха във фоайето на училището, почистиха училищния двор и участваха в открит урок на тема „Как да намалим отпадъците”. В хода на урока чрез интерактивни игри вниманието на учениците бе насочено към проблемите, предизвикани от замърсяването на околната среда. Изведени бяха лесни правила, които всеки може да спазва в ежедневието си, за да живеем в по-чиста и здравословна среда. Учениците се запознаха с презентация, която включваше любопитна информация за възможностите за рециклиране и правила за поведение.
Кампанията на ОУ „В. Левски” стана част от европейска мрежа от организации и институции, активно участващи в популяризирането на идеите за намаляване на отпадъците. С тези дейности училището ще участва в конкурс за наградите на ЕСНО 2015г.
                                                                                                              Елка Данева,
                                                                                                     ОУ„Васил Левски”

 


 

От 16 до 22.11.2015г. се проведе Световна седмица по предприемачество, чийто организатор – домакин е фондация Джуниър Ачийвмънт България. ОУ „Васил Левски”, гр. Белене се включи със следните дейности:
– Урок на тема “Как да разпределим времето си за учебен труд и почивка” – I клас
– Урок на тема “Джобните пари като част от семейния бюджет” – II клас
– Урок на тема “Потребителска култура – Управление на семейния бюджет” – IV клас
– Урок по ДТИ на тема “Фирмата като форма на организация на бизнеса и нейните ресурси в пари и капитал” – VI клас
– Урок на тема “Как да започна собствен бизнес” – презентиране на постери – VIII клас
– Презентация на тема „Селски туризъм” в полуинтернатните групи от V до VIII клас;

Отново наградени ученици в състезанието „Математика без граници“

 

IMG_20151117_095811IMG_20151117_100143

    

          Учениците от втори клас с най много участници в състезанието. Преслава и Камелия от втори клас са този път с медали. Поздравяваме всички участници и техните учители и възпитатели. Пожелаваме им успех на следващия кръг.


Обучение в „Банк Стрийт колидж“, Ню Йорк

Преди няколко дни Румяна Богданова се завърна от десетдневно професионално обучение в Ню Йорк за 15 училищни директори от цялата страна. Пътуването беше част от програмата „Академия за училищни лидери“ , създадена от Фондация „Америка за България“. Обучението се проведе в Колежа „Банк Стрийт“, Ню Йорк. Интензивният курс се ръководеше от признати експерти по педагогика и лидерство в образованието – Елис Скоуп и Кайл Хейвър. Програмата е специално разработена за български директори и се фокусираше върху инструменти за ефективно училищно лидерство, педагогиката на 21 век, създаване на професионална учебна общност в училище и нови похвати за въвеждане на проектно-базирано обучение. В рамките на програмата бяха посетени различни американски училища и се обмени опит с американски учители и директори. По време на обучението директорите преминаха през динамични упражнения и задачи, чрез които придобиха умения за идентифициране, анализиране и справяне с проблемите в училище.
„Впечатли ме това, че в Ню Йорк всяка образователна институция има своя визия за развитието си от гледна точка на интегриране на нови образователни методики и технологии в учебния процес, професионалното развитие на ученици и учители, въвличане на учениците в управлението на училищната общност и в интерактивен учебен процес. Визията и духът, който цари в училището се забелязва още от входа. Не е необходимо да се разписва на хартия, всичко е ясно само като погледнеш коридорите и класните стаи, кабинетите и учебните пространства. Дори не е нужно да разговаряш с ученици и учители, за да усетиш настроението и атмосферата на сътрудничество, които царят в училището. Посетихме 6 различни училища и всяко имаше различна визия.
Как се работи в Америка: с разбиране на индивидуалните потребности и интереси на всяко дете, с ангажиране на учениците в смислено изследване на реални житейски проблеми в техните квартали, чрез целенасочено използване на материали, които помагат за взаимодействие с физическото и социалното обкръжение . Така се изгражда солидна основа от знания по всеки предмет, които водят до изследователски умения у учениците – от придобиване на знания, към анализ и решаване на проблеми / реални и значими за тях /. На учениците се осигуряват множество възможности и средства, за да представят своите разбирания и резултати от реализираните проекти. В дейностите си учениците се насочват как да използват разбиранията си като граждани, поддръжници на демократичния процес, ангажирани и допринасящи за социални промени .
Посещението и обучението в Ню Йорк ни зареди с много позитивна енергия и желание за промяна„.
                                                                                                Румяна Богданова


 

Ученици от втори клас при ОУ „Васил Левски“, посещаващи кръжок „Моят роден край и света” към Детски комплекс – Белене на 28 октомври взеха участие в открит урок, посветен на Деня на народните будители – 1 ноември. Под надслов „Поклон пред вас, будители!” децата представиха важността на празника и разсъждаваха кои са достойни да носят тази титла. Те научиха, че будителите са не само хора на словото и науката, но и борци за народна свобода и благоденствие. За да изразят благодарността си към своите учители, малките актьори подготвиха кратко театрално представление. Чрез него, разигравайки един учебен час, децата пресъздадоха своята обич и признателност към учителя – съвременния будител. 
Ели Стойкова,
възпитател в Детски комплекс

12115718_753339041476789_397366916579731124_n

12189081_753338484810178_9016085346496094751_n

 

 

12141592_753339018143458_2197858874794662874_n                            12196021_753338708143489_6921251730232940113_n

 

  

Обучение в ОЦИКИУД с. Байкал, общ. Долна Митрополия

    От 23 до 25 октомври ученици от втори клас на ОУ „Васил Левски“ гр. Белене проведоха изнесено обучение в ОЦИКИУД. По забавен, достъпен за възрастта интерактивен начин усвоиха знания за небесни тела, наблюдаваха луната, запознаха се с някои съзвездия, получиха знания за природата и връзката ни с нея, рисуваха върху текстил и още много, много неща. Забавлявахме се и учихме, а освен това децата рисуваха върху специални бланки със специален маркер. Тези рисунки ще участват в конкурс на European Spase Agency – ESTEC. Предстои ни изпращане на рисунките в офиса им в Холандия, когато бъдат качени на техния сайт ще очакваме подкрепата Ви с гласуване. Избрани рисунки ще бъдат дигитализирани и изпратени в Космоса.

          На 14.10.2015г. група студенти от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ посетиха ОУ „Васил Левски“. Гостите разгледаха класни стаи и кабинети, разговаряха с учителите, направиха си снимки за спомен с учениците.


Когато дъждът вали

Когато дъждът вали – вали,но когато вали в гората … вали по-дълго. Капките се стичат от листата, процеждат се от клоните и бавно и тежко капят по треви и съчки, по пътеки и пътечки и тогава разбираш, че е минал час, а може би два и то все още вали макар и да не вали.
Но някак е естествено, защото билките край пътеката и всеки храст има своята полза за гората и за нас хората както е полезен и дъждът за нас и тях.
И дърветата се прегръщат независимо дали са широколистни или иглолистни и ни водят към нови открития прикрили следите на своите обитатели – лапи на мечки, копита на сърнички.
А дали не откраднахме нечия закуска събирайки в шепи къпини?
Но най-хубаво е надничащото мокро слънце над чадъра от клони толкова красиви и неповторими.
И колкото ни удиви гората, толкова я учидихме и ние с нашите игри с нея и в нея – „Карта на Звуците“, „Намери моето дърво“ и „Направи заслон“.
Така си показахме колко сме еднакви, колко сме единни, как можем да бъдем заедно и да живеем и творим заедно.
И след това чудо на искрената и неподправена среща с природата разбрахме, че не ни липсва светската суета на града с неговите магазини и изкуствен а уют, а просто нямаше по-вкусна от хижарската вечеря и по-голяма веселия от „планинския тролей“ и дървените люлки и онази направена от гума на кола!
А кой би забравил шегите на вечерта, тичането и смеха по коридорите и споделените неща на общата маса до полунощ?
Така може би ще си спомним за нашето пътуване до Узана и престоя в хижа „Партизанска Песен“ на 24 и 25 септември, 2015г. А може би споменът ще е по-хубав?
Времето ще каже.
Благодарим на организаторите от Природен Парк „Българка“, Габрово.
Благодарим и на Природен Парк „Персина“ , Белене за всеотдайната помощ при нашата подготовка.
Благодарим и на Ради, Нели и Яни – нашите водачи, които направиха тази прикзка живописна и наша – защото има още много вълшебство, което те ни подариха, но ние ще запазим за нас.
                                                           Росица Крекманова – учител по английски език

 


 

ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ НА ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ПОЛУЧИХА ПОДАРЪК

Дни след първия учебен ден Денислава Ангелова – Баронеса Плевенска подари лично на всеки първокласник  книгата си „Сказания за средновековни български владетели”. 

12036664_736525013158192_530294177781125273_n

11999006_736525196491507_6495615591643410004_n

12033198_736525089824851_2562736569180222622_n


10686709_341023079391034_5703762299490300155_n

        На 15.09.2015г. ОУ „Васил Левски“ тържествено откри новата учебна година. Прага  на училището прекрачиха 156 ученици, от които 19 първокласници.  Първият учебен ден беше весел и емоционално зареден!