Архив 2014 – 2015

 

   Успехи на наши ученици във Втория международен турнир „Математика без граници” гр. Несебър 1-2 юли 2015 г.

                     Трима ученици от ОУ „Васил Левски” се класираха за участие във Втория международен турнир „Математика без граници”. Той се проведе в дните 1 – 2 юли в СОУ „Любен Каравелов” – град Несебър. Беленските ученици – Кристиян Гаврилов, Марио Петров и Преслава Матова се състезаваха в първа възрастова група (І-ІІІ клас). За ДН учителките на учениците – Величка Петкова и Галя Дамянова, споделиха: „Нашите първокласни-математици се представиха достойно на Втория международен турнир „Математика без граници”. Организатори са Педагогическа асоциация „Образование без граници” и Научно-образователен център „Innovation” (Казахстан). Участие са взели 865 ученици от І до ХІІ клас (в индивидуалното състезание) и 224 отбора с 662 участници в отборната надпревара. В турнира са участвали млади математици от Азербайджан, Беларус, България, Казахстан, Китай, Мексико, Русия, Турция и Узбекистан.
Журито е било председателствано от доц. Руси Русев, главен редактор на сп. „Математика”. В него, като членове, са участвали Галина Белянска (Казахстан), Ни Минг (Китай), Херардо Ернандес (Мексико), Самуел Мовсесян (Армения), Анастасия Пудовкина (Узбекистан), Джейда Йозкавалджаоглу (Турция), Шахла Алиева (Азербайджан), Мухсинахон Назарова (Узбекистан).
От мое име и от името на госпожа Галя Дамянова изказвам горещата си и искрена благодарност на децата за достойното представяне и на техните семейства за подкрепата! Благодарим Ви!”

11698456_693664247444269_5045809330449211947_n        11665452_997604890306281_7422431786974229651_n

 ÷÷÷

             На 29.06.2015г. учители и възпитатели от ОУ „Васил Левски“ посетиха колегите си от СОУ „Нешо Бончев“, гр. Панагюрище. Педагозите обмениха добри практики, показаха иновативни подходи, дискутираха по актуални въпроси. Последва запознаване с богатото културно и историческо наследство на град Панагюрище и околностите му.

     ÷÷÷

      На 26.06.2015г. Кина Котларска, директор на СОУ „Емилиян Станев“, град Велико Търново, гостува на педагогическата колегия в ОУ „Васил Левски“ – Белене. Посещението е част от дейностите, залегнали в Плана за нововъведения на основното училище, изработен в изпълнение на програма „Академия за училищни лидери“. Пред учители и възпитатели г-жа Котларска представи своето виждане за проектно базираното обучение и сподели богатия си опит в тази сфера. Тя запозна присъстващите с реализирания проект „Спамени за младост“, показващ на практика използването на интердисциплинарен педагогически подход между предметите История и цивилизация, Български език и литература и Философия. Последва свободен разговор за проблемите и трудностите пред образователните институции. Педагозите се обединиха около становището, че използването на повече нововъведения, интерактивни методи и работа по проекти ще допринесе за подобряване качеството на българското образование.


    ÷÷÷

      На 12 юни учители и ученици от ОУ „Васил Левски” – Белене посетиха град Корабия в съседната държава Румъния. Мероприятието е част от проект „Мониторинг на качеството на факторите на околната среда в трансграничната област Олт-Белене”. Ръководители на пътуването бяха учителите Елка Кунова-Дулева, Симона Ковачева, Даниела Паскова, Тодор Петров, Росица Крекманова и Поля Лазарова.
Ние, учениците, взехме вода от румънската част на р. Дунав и я използвахме за проби и сравнения. С помощта на индивидуални комплекти за измерване на показатели на водата осъществихме предвиденото практическо занятие на брега на реката. Показахме отлични теоретични знания и усвоени умения за работа с комплектите.
Глория Георгиева, VІІІ клас: „Румънците бяха много гостоприемни. Благодарим им за всичко!”
Свилена Димитрова, VІІІ клас: „Беше много хубаво всичко! Едно от интересните неща беше преминаването на границата с ферибот до Корабия. Слeд като взехме проби от реката, се разходихме из градчето – много чисто и подредено. Хората там са много възпитани и се държат с уважение към всеки. Оставаме с чудесни спомени!”
Александра Георгиева, VІІ клас: „Това беше едно пътуване, което ще помня винаги. Беше страхотно преживяване!”
Десислава Ванкова, VІІІ клас: „Беше страхотно! Искам пак да отидем.Изумена бях от огромното гостоприемство на румънците. Прекарахме си един незабравим ден!”
Свилена Димитрова,
ученичка в VІІІ клас на ОУ „Васил Левски”-Белене

11412114_687043818106312_445574145726434227_n10387670_687043654772995_1663648767799566998_n

÷÷÷

   По повод обявяването на 2015 година за международна година на светлината и светлинните технологии в ОУ „Васил Левски” се проведе конкурс за снимка и презентация. Под мотото „Светлината около нас” учениците от начален и прогимназиален курс се състезаваха в 3 категории – „Пейзажи”, „Снимка с оригинално заглавие” и „Заснет оригинален обект”. В конкурса със свои творби участваха ученици от 2, 4, 6, 7 и 8 клас.  Журито, състоящо се от учители и възпитатели, беше впечатлено от креативността на учениците и различната гледна точка. Това затрудни оценяването и предизвика дискусии. Въпреки това членовете на журито определиха следните победители:

Раздел снимка, категория „Пейзажи”: начален етап Памела Мартинчева от 4 клас, прогимназиален етап Габриела Ганкова от 6 клас

Раздел снимка, категория „Оригинално заглавие”: Екатерина Кърчева от 7 клас

Раздел снимка, категория „Заснет оригинален обект”: Александра Георгиева от 7 клас

В раздел презентации журито обяви 2 първи места за ученичките от 7 клас Сияна Дулева и Александра Георгиева.

Наградените творби са изложени на видно място в училището. Отличените ученици ще получат грамоти и материални награди.

Възпитаниците на ОУ „Васил Левски” ще продължат участието си и в други инициативи, посветени на годината на светлината.

                                      Симона Ковачева, ст.учител в ОУ „В. Левски”

DSC00047

Снимки на ученици получили награди

                                                               ÷÷÷ 

              ХІІ Национален конкурс „Казанлъшка роза”

Учениците от Сип Изобразително изкуство от 4-7 клас участваха в раздел изящно изкуство – живопис с 6 рисунки и раздел приложно изкуство с 6 сувенира изработени от хартия и ръчна бродерия кръстат бод. Сияна Миленова Дулева – първо място и златен медал – изработка на „Аксесоари за царица роза” – корона, колие и гривна и Екатерина Пламенова Кърчева раздел живопис – „Замъкът с розите” трето място и бронзов медал.

SAM_4014

 

11358628_457120627781302_332760229_n11353041_457121524447879_977344603_n

÷÷÷

На 28.05.2015 г.,  в училище се проведе час по информационни технологии в 7 клас  с участието на Радослав Георгиев, преподавател по информатика  и  лектор от „Бъдещето е код” . „Бъдещето е код“ е мотивационно турне на ентусиасти, работещи в IT-сферата, целящо да атакува предразсъдъците, които имат учениците към програмирането и технологиите и да събуди интереса им към тези професии. Организира се от Дигиталната национална коалиция, заедно с помощта на екип от доброволци и със съдействието на Министерството на образованието и регионалните инспекторати. Учениците слушаха с интерес и се включиха в лекцията. Часът премина неусетно. Накрая г-н Георгиев им показа какво е всъщтност програмирането чрез малки детайли от https://scratch.mit.edu/ програма в Интернет. Пожелахме си наесен,  при нова среща, да покажат свои игри.

SAM_3992

SAM_3995

SAM_4006

Книгата – прозорец към света

  В края на учебната година Учителският колектив при ОУ В.Левски,  гр.Белене, реши да възнагради своите ученици, постигнали отличен успех с нестандартна награда, а именно – платен годишен абонамент при Читалищната библиотека в града ни. Надяваме се това да вдъхнови и обогати нашите възпитаници с много нови и вълнуващи факти за света, почерпени от добрата стара книга, така достъпна, забавна и пристрастяващо интересна. Любознателността на децата и стремежа им към нови знания е необятен. А наивното любопитство и непрестанните всестранни въпроси са характерни за най-малките. Провокирани от този факт определихме нашите най-млади възпитаници, всички ученици от първи клас, да получат тази възможност. Идеята да възобновим интереса и да провокираме децата да потърсят един  разнообразен и прекрасен свят в книгите е на Ася Борисова, възпитател на трети клас при ОУ В. Левски. Децата са нашето богатство. Радваме се на техните успехи, подкрепяме ги в трудни моменти. Искаме най-доброто, за да постигнем щастливата детска усмивка, но решението може би се крие там, в книгата. Ние трябва само да го потърсим.

  ÷÷÷

     На 11.05.2015г. Румяна Богданова – директор на ОУ „Васил Левски” – Белене, представи пред педагогическата колегия  придобития опит от обучението по програма „Академия за училищни лидери”, финансирано от фондация „Америка за България”. Под формата на презентация учителите и възпитателите  се запознаха с американския опит при решаване на училищни проблеми. Последва дискусия относно приложимостта на модела за изграждане на професионална учебна общност. Педагозите се обединиха около решението за изготвяне на Училищен план за нововъведения в ОУ „Васил Левски”.

SAM_3924SAM_3928SAM_3933                                                           

    

÷÷÷

      На 9 май 2015г. по повод 70 години от края на Втората световна война и Деня на Европа, ученици от нашето училище бяха наградени за отличното си представяне с презентация от конкурса „Помним миналото и творим бъдещето на нашия общ дом Европа“  организиран от WIN България-„Жените в ядрената индустрия“,секция Белене. Преслав Драков-6. клас и Свилена Тунева-8. клас първо място, Сузана Бонова-8. клас, Глория Георгиева-8. клас и Радостин Маринов-5. клас второ място.                                                                                                                       ÷÷÷                                                         

                   Почистване в ОУ „Васил Левски“           

     Във връзка с инциативата „Да изчистим България заедно“, ученици от пети до осми клас от ОУ „Васил Левски“ и с участието  на своите ръководители Симона Ковачева и Даниела Паскова, поеха не толкова лесната задача да почистят двора пред новия вход на училището на 08.05. (петък), два денa преди събитието. Целта на кампанията е да възпита в младото поколение отговорно отношение и усещане за съхранение на околната среда и нейните блага, както и да се даде добър пример на всички недоброжелатели, които изхвърляйки своите отпадъци, я замърсяват. И така с няколко чувала, метли и лопати, и много желание и ентусиазъм от страна на възпитаниците на училището, дворът беше почистен. Когато сме единни, всичко е възможно!                                                                                              Александра, 7. клас 11101742_690188034440331_1725396407_n11118136_690188074440327_751116895_n11253801_690188027773665_7234204_n

÷÷÷

        На 05.05.2015г. на градския стадион се проведе традиционната ученическа щафета за преходната купа на ОУ „Васил Левски“. След оспорвана надпревара победа извоюваха:

  • начален етап – отборът на ІV клас
  • прогимназиален етап – отборът на VІІІ клас

÷÷÷

        От 19.04.15г. до 26.04.15г., ученици от нашето училище, заедно с трима ръководители посетихме московското училище № 1513, съгласно подписан  договор за взаимен обмен. Предварително изготвената и взаимно договорена програма включваше не само посещения на учебни заведения и срещи с ученици и учители, но и много от забележителностите на руската столица. Първия ден българската група посети музея на училището, в който са събрани образци от руския бит – музикални инструменти, национални костюми, кърпи, самовари и много други, които провокираха нескрит интерес във всички нас. Там се проведе и общо занимание по изобразително изкуство на руски ученици и българските им гости. Впечатление на всички ни направи украсата на училищните коридори, свързана с предстоящия празник – 9 май. Целият следобед бе посветен на разходка по Чевения площад и ГУМ. В следващите дни посетихме две детски градини. Там освен музикалното представление, „Кошкин дом”, по стихове на С. Маршак, станахме свидетели  на „ Празник с Нептун” в басейна на детската градина. Също така участвахме в майсторски клас и всеки от нас изработи обредна кукла , „кулич” за гирлянда на дружбата. Българските  деца рисуваха върху пясък и правиха упражнения за ръцете в специална вана с вода. Можахме да видим Москва като на длан, от телевизионната кула в Останкино. Не усетихме как измина един цял следобяд в Московския зоопарк, като станахме свидетели на демонстрационно хранене на някои животни, игрите и забавленията на други или достойната разходка на трети. Много интересно преживяване за всички от групата бе, когато след края на  обиколката, в музея на музикалните инстументи, в непринуден разговор с екскурзоводката,  открихме  в нейно лице голям приятел на България и специално за нас тя изсвири на орган две кратки произведения на Бах. Посещението ни съвпадна с посещението на италианската група и в тази връзка бяхме поканени в най – голямото училище в Северния московски район, на традиционния фестивал, който от двустранен се превърна в тристранен. В един от последните дни на нашето посещение имахме възможност, заедно с руските ученици и докато те провеждаха своята игра с въпроси за Втората световна война, да разгледаме мемориалните плочи на „Поклонной горе”, внушителните паметници и вечния огън –  посветени на загиналите. Влязохме и в „ Музея на Великата Отечествена война 1945г”. Незабравими ще останат не само дните в руската столица, а и  прекараните вечери в семействата, задушевните разговори  с новите приятели, които премахват границите и стопяват разстоянията.

÷÷÷

      На 29.04.2015г. деца от подготвителна група на ОДЗ „ Мечта” посетиха компютърната зала и заедно с г-жа Каракашева участваха в урока „Работа с мишка” и работиха в модула „Образователни игри” от програмата Comenius Logo. След това бъдещите ученици гостуваха в класната стая на четвърти клас. Там старши учител Стефка Свиленска и старши възпитател Надя Спасова проведоха час по математика. Децата се запознаха с учениците от четвърти клас. Поздравиха се и си направиха снимки за спомен.

÷÷÷

ОТКРИТ УРОК В І КЛАС НА ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ”

        Mетодическа работна среща за насърчаване на четенето и грамотността на учениците от начален етап чрез използване възможностите на електронните уроци на издателство „Булвест 2000” се състоя на 27 април, в ОУ „Васил Левски”. Главен учител Величка Петкова проведе открит урок по четене с ръководения от нея І клас на тема „Начално разучаване на стихотворение”. На открития урок присъства ст.експерт от РИО – Плевен Елисавета Сергеева, педагози от Белене и община Левски. Първокласниците се запознаха със стихотворението „Аз съм българче” от Иван Вазов. Помощ в работата им оказаха електронните уроци на издателство „Булвест 2000”. Урокът бе отразен на страниците на вестник „Аз-Буки“ и вестник „Дунавски новини“ 

DSC_0586

  ÷÷÷

     Днес 24.04.2015г. доброволци от БЧК – Плевен посетиха ОУ „Васил Левски“ гр.Белене и изнесоха лекции на тема „Стресът“  и „Здравословно хранене“ пред 3. и 4. клас.  Всичко беше поднесено във вид на игра. Учениците разбраха що е стрес и как да се предпазят от него.

                                                                       ÷÷÷                                                                     МАТЕМАТИКАТА Е УНИВЕРСАЛЕН ЕЗИК ЗА ПЕТ КОНТИНЕНТА                        От 22 до 29.03.2015г. се проведе дистанционен кръг на международното състезание „Математика без граници”. В него взеха участие над 7600 ученици от 23 държави от 5 континента (Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка и Африка). От ОУ „Васил Левски” – Белене своите математически умения провериха 21 ученици от 1 до 7 клас. Под ръководството на учителите Величка Петкова, Елза Гюзелева, Нина Гологанова,Стефка Свиленска и Симона Ковачева премина подготовката и участието на нашите възпитаници. С радост споделяме, че нашите ученици се класираха в челните позиции и успяха да извоюват 4 медала: Златен – Марио Петров -1 клас Сребърен – Преслава Матова – 1 клас Бронзов – Кристиян Гаврилов – 1 клас Бронзов – Владислав Николов – 2 клас С това те доказаха, че математиката няма граници и е универсален език за пет континента.                                                                                                                     Симона Ковачева SAM_3762 SAM_3738                                                                     ÷÷÷             ІV Национален конкурс в гр. Троян – „Моята красива България“ – взеха участие 14 ученици от СИП Изобразително изкуство. Рисунките на Алек Иванчев – 6. клас, Александра Георгиева – 7. клас и Екатерина Кърчева – 7. клас бяха аранжирани на изложбата с най-добре представили се рисунки. Сияна Дулева – 7. клас с пейзаж „Есен в Балкана“ се класира за участие в пленер в гр. Троян от 4-6 април.  SAM_3765   SAM_3766                                                                                                                           ÷÷÷                       

    На 30.03.2015 г. първокласниците проведоха Празник на буквите. Вече грамотни, те се простиха с Букварчето и посрещнаха Читанката. Всички първокласници показаха, че знаят как е устроен родният език, какви особености крият буквите, как се свързват в думи, за да образуват изречения и изреченията в текст. Децата показаха и отлични знания по правопис. Успешно редактираха изречения,  свързваха ги в текст и отговаряха на въпроси за четене с разбиране. Накрая всички се поздравихме с песента „Браво, браво“. 11080248_1042606499101561_3122028467249911652_n 11115646_1042607009101510_3898189255232063283_n                                                                                                       ВОДАТА Е ЖИВОТ                                                  Във връзка с отбелязването на Световен ден на водата – 22 март, по проект „Мониторинг на качеството на факторите на околната среда в трансграничната област Олт-Белене” ученици от Основно училище „Васил Левски” изнесоха открити уроци в трите общински детски градини.  Занятията бяха разделени на три части.В началото на малките участници бе изнесена кратка информация за Световния ден на водата. Под формата на приказка учениците показаха колко е важно да се пести питейна вода, както и как да се опазва нейната чистота чрез следните практични съвети:

  • Да не изхвърляме боклуци в реката и по земята;
  • Да затваряме кранчетата на чешмата докато си мием зъбите;
  • При повреда кранчетата да се сменят веднага;
  • Автомобилите да се мият с кофа и гъба вместо с маркуч и др.

Във втората част бе демонстриран процеса филтруване на замърсена вода чрез макет на мини водопречиствателна станция. Интересът и любознателността на малките възпитаници от трите детски градини към процеса на пречистване на замърсена вода беше голям и те се включиха в демонстрациите. Накрая под ръководството на каките и батковците малките природолюбители трябваше да оцветят тематични рисунки и да покажат чрез тях  наученото за водата и колко е важно да я пазим чиста. Рисунките ще останат да красят детските градини и да напомнят за срещата с големите момчета и момичета от ОУ”В. Левски”, които показаха висока екологична култура и загриженост за водата на Планетата, като предадоха своите знания на по-малките. Ръководителите на проекта Д.Паскова и С. Ковачева изказват благодарност на директорите и педагозите от трите детски градини: „Мечта”, „Бодра смяна” и „Знаме на мира” за предоставената възможност уроците по екологично възпитание на подрастващите в община Белене да се осъществят.Посланието на Световният ден на водата 2015 година към всички нас е: Водата е живот.

                                    Даниела Паскова, ст.учител в ОУ „Васил Левски”

÷÷÷

                           Пролетно  почистване в ОУ „Васил Левски”

         Учениците от ОУ „Васил Левски” откликнаха на призива на община Белене за пролетно великденско почистване. На 30 март, организирани от своите класни ръководители и въоръжени с метли, лопати и ръкавици, те излязоха в училищния двор. Акцията беше не само полезна, но и поучителна. Сръчните ръчички събраха в найлонови торби отпадъци с различен произход – бутилки, найлонови пликчета и опаковки, хартии, кори от портокали и други. В края на учебния ден всички заедно изказаха задоволство от свършената работа и поеха ангажимент да не замърсяват повече училищния двор и тревните площи.

снимка 2снимка1снимка 3

÷÷÷

                                                       Нашите олимпийци

             На 7 март 2015 г. учениците Сияна Дулева, Александра Георгиева от 7 клас и Преслав Драков от 6 клас  представиха своите проекти на Областния кръг на 13-та Националната олимпиада по ИТ в гр. Плевен пред комисия, ученици, родители и гости. Те се представиха в категория мултимедия. Темите на проектите са: „Защитени видове гръбначни животни в ПП „Персина” на Сияна Дулева; „Facebook-всичко, което трябва да знаем за него” на Александра Георгиева; „Забавна математика” на Преслав Драков. Ръководител на проектите е г-жа Диляна Каракашева-ръководител компютърен кабинет. Не закъсняха и резултатите. Сияна Дулева е класирана от Плевенска област да участва в Националната олимпиада  по информационни технологии, която ще се състои през май месец.

IMG_20150307_100627   IMG_20150307_103438       IMG_20150307_101736            

                                                              ÷÷÷

                 Тържество две в едно в първи клас в ОУ „Васил Левски”

     На 06.03.2015 г. учениците поканиха своите майки и баби на тържество „Две в едно”. С цифрички признаха на майките, че тя едничка е за всеки на света. Постараха се от сърце този ден радост и усмивка на всеки да донесе. В началото още призоваха присъстващите да забравят за грижите домашни, за шкафовете прашни, за коша с прането, да се усмихнат, да отворят сърцето си и да чуят рецептата за ведро слънчево настроение – знания по математика, съчетани с песни и стихчета за майките. Задачите по математика бяха със състезателен характер, по формата на телевизионното състезание „Стани богат”. В края на математическата част децата спечелиха един милион усмивки, възхититителни погледи и ръкопляскания. А песните и стихчетата донесоха ведро и весело настроение.

÷÷÷

                                     Ден на самоуправлението

   „Герой е този, който разбира отговорността, която поема със своята свобода“                                                                                                                                                                                                                                                      Боб Дилън                        Точно такива герои бяха учениците от ОУ „Васил Левски“ в деня на самоуправлението – 6 март, 2015. Те приеха предизвикателството да докажат колко силно е желанието им за ден на самоуправлението и с много ентусиазъм организираха подписка, разпределиха заместващи учители и започнаха с уточняване на подробностите. Всички организатори и изпълнители бяха отговорни, щастливи, уверени, съвестни и безкрайно любопитни. Вълнението и пред сценичната треска взеха своя връх с биенето на първия звънец, когато с дневници и помагала учниците се изправиха пред своите съученици и казаха своето „Добро утро!“ от „другата страна“. А след това в междучасията учителската стая се превръщаше в онова място за което често мечтаем – учители и ученици обсъждащи, споделящи и разменящи информация и впечатления заедно, като равни за „нашите“ и „вашите“, за „вашите“ и „нашите“ проблеми и събития на деня! Пространството, в което свалихме завесите и се погледнахме, а после се огледахме и преоценихме разбирането си за това кои сме, защо сме тук в нашето училище и колко усилия полага всеки един от нас, за да бъдем заедно и да ни е хубаво, невероятно, полезно, незабравимо, забавно, а понякога дори трудно. В този ден никой не разочарова никого защото децата показаха, че могат да бъдат отговорни, организирани и да ценят свободата си. Учениците научиха много за учителите, а учителите за учениците и този процес беше в четири посоки. Защото четири са посоките на света и четири са елементите на живота, а за живота започваме да се подготвяме тук, в училище. 8ми клас: Десислава Ванкова – начален учител 2ри клас „Беше супер!”                 Свилена Димитрова – начален учител 4ти клас „Да бъдеш учител не е толкова лесно колкото изглежда!”                  Ивелина Искърова – начален учител 1ви клас „Много е приятно да работиш с 1ви клас – връщаш се във времето, когато си бил на 7 и си просто щастлив.”                   Глория Георгиева – преподавател по математика „ Беше приятно да бъда учител на нашите добри математици.”                   Лъчезар Киркитов – преподавател по английски език „Беше приятно и забавно.”                    Илиян Илиев – преподавател по ФВС „Да бъдеш преподавател по ФВС не е лесно. Понякога трябва да повишаваш тон, понякога децата плачат – това не е хубаво. Но има и хубава страна – да ги гледаш как играят и се радват. Чувството е много хубаво. Хареса ми да им показвам как да играят различните игри и спортове. Учителят се чувства страхотно, когато учениците са нетърпеливи  и имат желание да спортуват.” 7ми клас:Сияна Дулева – преподавател Човекът и природата и химия и опазване на околната среда „Беше хубаво да преподавам на младите химици.”                 Александра Георгиева – преподавател по изобразително изкуство и ИТ „Беше страхотно преживяване да застанеш пред своите съученици и да разказваш урока, както и да пишеш оценки. Надявам се да имам отново това удоволствие.”                  Екатерина Кърчева – преподавател по биология и здравно образование „Едва сега, когато застанах на учителското място, изпитах незаменимото чувство да отговаряш, да ръководиш, да предаваш знания на учениците. Тази професия ми харесва и бих работила в бъдеще.”                 Илиан Маринов – директор „Беше интересно и забавно да ръководя училището.” 6ти клас: Габриела Ганкова – преподавател по музика „Беше невероятно преживяване!”                Ивелина Динова – начален учител 3ти клас „Беше приятно и забавно да бъда с децата и да учим заедно.”                Лора Рупова – преподавател по география и икономика „Беше невероятен ден!”                   Преслав Драков – преподавател по история и цивилизация „Беше много хубав ден! Приятно ми беше да преподавам. Искам отново да бъда учител.”

÷÷÷

      Дните преди Националния ни празник 3 март са отлично време да си спомним за важните моменти от нашето минало, за великите личности, които са ни прославили, за патриотизма на героите, повели българите към мечтаната свобода. По този повод на 27.02.2015г. в ОУ”Васил Левски” – гр. Белене ученици към Детски комплекс – гр. Белене подготвиха и представиха презентация,  посветена на паметни моменти от родната история и озаглавена „Урок по родолюбие: Аз обичам България”. Чрез интерактивно представяне на информацията децата от IV клас се запознаха с най- важните моменти от историята на Първо и Второ българско царство, с тежките години на чуждата власт в нашите земи, с борбата за свобода през епохата на Възраждането. Специално внимание бе отделено на Руско – турската война 1877-1878г. и подписания след нея Санстефански договор, превърнал се в идеал за националното ни единство. След урока децата получиха специален лист, на който да запишат имената на личностите и събитията, които най – много са ги вдъхновили. Най –  досетливите ученици с радост се включиха в подготвената викторина и получиха за награда мартеничка, изработена в кръжоците към Детския комплекс – гр. Белене.

÷÷÷

    На 20.02.2015г. ученици, учители и служители от ОУ „Васил Левски“ присъстваха на прожекцията на двусерийния филм за Васил Левски в салона на читалище „Христо Ботев“, Белене. След края на прожекцията учениците получиха автографи от изпълнителя на главната роля Веселин Плачков. IMG_20150220_175005

                                                        ÷÷÷

   За шеста година ученици от ОУ „Васил Левски” гр.Белене под ръководството на г-жа Диляна Каракашева участват в Областния кръг на Националната олимпиада по Информационни технологии. В началото на март Александра Георгиева, Сияна Дулева от VІ І клас и Преслав Драков от VІ клас ще защитават своите проекти пред областна комисия в присъствието на други ученици, учители и гости.

Пожелаваме им успех!

SAM_3711

÷÷÷

На 19.02.2015г. от 10.00ч. в двора на ОУ „Васил Левски“ гр.Белене в присъствието на много гости, ученици и родители се състоя церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Апостола.

÷÷÷   

                               image007            П  О  К  А  Н  А

Основно училище „Васил  Левски”- Белене

 О Р Г А Н И З И Р А

по повод 142 години от гибелта на Васил Левски

      Поклонение пред паметната плоча на Васил Левски и ритуал  по поднасяне на венци и цветя.

Начало: 10.00 ч.  на 19.02.2015г./четвъртък/ в училището. 

Нека заедно участваме в отбелязване на бележитата дата. 

Очакваме Ви!

  ÷÷÷

      Национален конкурс „Освобождението  2015“, град Плевен, посветен на 137 години  от Освобождението на България от турско робство. Участват: Кристина Любенова от ІV клас, Лусия Атанасова, Виктория Тихомирова и Цветислава Перникова от V клас, Елиза Дулева, Алек Иванчев и Мирослава Йосифова от VІ клас, Екатерина Кърчева и Сияна Дулева от VІІ клас.

 ÷÷÷

  Учениците от  ІV клас  Радостин Динов, Кристина Любенова, Християна Христова, Памела Мартинчева  и Цветелина Бонова получиха почетна грамота  и благодарствено писмо за участие в Инициативата „Да рисуваме Коледа” 2014 г. под егидата на посолството на Федерална република Германия.

SAM_3607SAM_3611

Благодарствено писмо

10897091_591130554364306_9163015128201201137_n

Коментари

Благодаря за хубавите думи, г-жо Петкова, г-жо Дамянова ! Честита Нова Година и на вас ! Нека духът на тези дни изпълни с вълшебство всеки миг от живота Ви ! Желая Ви успех във всичко, което умеете, късмет във всичко, което не зависи от Вас и сбъдване на всичко, за което си мечтаете и най-вече-много любов от нашите възпитаници, които Ви обожават. Весели празници !                                         От г-жа Бонова, г-жа Митева, г-жа Добранчева и г-жа Еряшева

÷÷÷ 

                  КОЛЕДЕН УРОК В ПЪРВИ КЛАС НА ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“

      В навечерието на един от най-светлите християнски празници, първокласниците от ОУ „Васил Левски“ помогнаха на Дядо Коледа да открие изгубените подаръци. В приказна обстановка и обхванати от Коледен дух, те решаваха математически и граматични задачи. Показаха знания и умения, които са овладяли за малкото време, в което са ученици. Убедиха се за пореден път, че когато на злото отвърнеш с добро всички се променят и светът става малко по-добър. С много емоции и приповдигнато настроение прочетоха късметчетата си, които госпожа Петкова и госпожа Дамянова им бяха приготвили. А Коледния щолен и лакомствата от родителите бяха невероятно вкусни. Благодарим Ви, родители!

                                                                                    Величка Петкова

  ÷÷÷

           На 23.12.2014г. с много настроение, песни и танци учениците от ОУ „Васил Левски“ проведоха традиционното си Коледно шоу. На сцената се изявиха представители от всички класове. Дядо Коледа поздрави всички участници и разтвори торбата с подаръците.

 ÷÷÷

       Учениците от СИП Изобразително изкуство от ІІІ-VІІІ клас от ОУ „Васил Левски”с ръководител Диана Николова, взеха участие в Детското издание на Националния конкурс за коледна картичка, под наслов „Весела Коледа за всички”, гр. Сливен. Всички картички, участващи в конкурса ще бъдат предоставени в навечерието на Бъдни вечер и Рождество Христово за благотворителност.

÷÷÷

      В началото на новата учебна година  първокласниците от ОУ „Васил Левски“ получиха неочакван подарък – таблет за всеки ученик. Дарението беше направено от посланик Пол К. Чанг, ръководител на службата на Тайпе, Тайван в Гърция.   На 14.11.14г. в компютърния кабинет се проведе първото занятие с новите придобивки. За малките ученици тази форма на обучение се оказа приятна, забавна и атрактивна.

÷÷÷

ДА ПОМОГНЕМ С ДОБРО СЪРЦЕ

По предложение на група ученици от VІІ клас на ОУ „Васил Левски”  стартира инициативата „Да помогнем с добро сърце”. Идеята се роди в желанието да се подпомогнат децата от гр. Мизия, пострадали от тежкото природно бедствие. В продължение на един месец децата събираха учебни помагала, книги, дрехи и обувки, за да ги изпратят на връстниците си. „Когато класният ни ръководител г-жа Мишева ни разказа за голямото наводнение, ние решихме да съберем топли дрешки, обувки и пособия за пострадалите деца. Всеки от нас знаеше, за ужаса, който са преживели те и техните семейства. Идеята популяризирахме чрез изготвянето на плакат, който призоваваше всички ученици да се включат в инициативата. Изложихме плаката на видно място в училище. Доволни сме, че в инициативата се включиха ученици от всички класове, учители и служители. За съжаление не успяхме да доставим помощите до гр. Мизия, защото се оказа че много благотворителни организации са ни изпреварили. Затова решихме да ги занесем в православната църква „Свети Георги” и католическия храм „Рождение на Блажената Дева Мария”, които да ги дарят на нуждаещите се семейства от града. Щастливи сме, че успяхме да организираме всичко и с помощта на нашите учители да приключим успешно акцията „Да помогнем с добро сърце”. Тя ни научи да бъдем по-добри и взаимно да си помагаме” споделят седмокласниците. В същото време учениците от VІ клас под ръководството на класната си ръководителка Диана Николова провеждат инициатива за персонално подпомагане на ученици от VІ клас в ОУ „Цанко Церковски” в гр. Мизия. „Идеята ни е да съберем средства и да подготвим пакети с хранителни продукти от първа необходимост за шестокласниците от Мизия. Когато акцията завърши ще разкажем подробно за нея”, заяви г-жа Николова. SAM_3448

÷÷÷   

ОТНОВО МЕДАЛИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ”

   На 23.10.2014г. 23 ученици от ІІ до VІІ клас, обучаващи се в ОУ „Васил Левски” се включиха в международното състезание „Математика без граници”. В надпреварата са взели участие 7 074 ученици от 4 континента от следните държави: България, Франция, САЩ, Русия, Казахстан, Афганистан, Молдова, Турция, Филипини, Индонезия, Узбекистан, Азербайджан, Малайзия, Армения, Гърция, Индия, Либия, Туркменистан и Корея. Възпитаниците на ОУ „Васил Левски” под ръководството на преподавателите си Симона Ковачева, Нина Стефанова,  Стефка Свиленска и Елза Гюзелева се представиха достойно и въпреки голямата конкуренция завоюваха 3 призови места. С бронзови медали са отличени Мария Димитрова Димитрова от ІІІ клас; Марина Людмилова Букева от ІІІ клас и Сияна Миленова Дулева от VІІ клас. Отличниците получиха медали, а всички участници – сертификати за участие. Учители и ученици очакват с нетърпение следващия етап на състезанието. Учениците, които затвърдят призовите си позиции имат шанса да се класират за финали.                                                                                 Симона Ковачева

÷÷÷

              Учениците от четвърти  клас  Цветелина Бонова, Кристина Любенова, Радостин Динов, Памела Мартинчева и Христина Христова нарисуваха оригинални творби за конкурса „Да нарисуваме Коледа” организиран от посолството на Германия в София. На първи декември ще бъдат обявени резултатите от конкурса. Да им пожелаем успех.                          Диана Николова- ст. учител по изобразително изкуство

÷÷÷

    На неочаквано посещение в ОУ „Васил Левски” днес беше Ирина Василевна Харинова, директор на Езиково училище №1315 в Москва. По време на кратката си визита г-жа Харинова се срещна и разговаря с учители и възпитатели от училището, разгледа материалната база и посети учениците от І и ІІ клас. Пред педагозите г-жа Харинова разказа за реформите в руската образователна система. В момента тя е директор на образователен комплекс от 7 училища и детски градини, в които се обучават и възпитават   2 270 деца и ученици. Въпреки голямата разлика между двете образователни системи, трудностите и проблемите са сходни. Това прави обмяната на педагогически опит толкова ценна. Между двете образователни институции  има договор за сътрудничество и обмен на учители и ученици от 2 години. В момента тече подготовка по формиране на новата група, която ще посети Москва през месец април 2015г.                                                                                                       ОУ „Васил Левски”

÷÷÷

Да опазим родната природа

Ученици  от Основно училище „Васил Левски“-Белене се радват да работят на 5 нови компютри и модерен микроскоп, закупени по проект „Мониторинг на качеството на факторите на околната среда в трансграничната област ОЛТ-Белене“.Тези придобивки ще бъдат използвани за онагледяване на  учебния процес в часовете по биология, химия и физика по теми свързани с екологичното образование на учениците.По проекта работи група ученици от 5-8 клас с ръководители Даниела Паскова и Симона Ковачева.Предвидени са редица от дейности (беседи, семинари, презентации), за отбелязване на важни дати свързани с екологията. Младите природолюбители имат възможността да изследват показателите на водата и да определят нейното качество с помощта на индивидуални комплекти, закупени по проекта.Всички мероприятия се осъществяват със активното съдействие на екипа в Община Белене, който работи по трансграничното сътрудничество между Румъния и България. Усилията ни са насочени към изграждане на навици за опазване на родната природа и повишаване на екологичната култура  у младите хора. 

÷÷÷

И СЛЪНЦЕТО СЕ УСМИХНА НА ЧЕТЯЩИТЕ ДЕЦА

ИНИЦИАТИВА НА УЧИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ ОТ ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ”

В ОУ „Васил Левски“ – гр. Белене родители, учители и ученици си подадоха ръка в името на общата цел – повишаване на грамотността и насърчаване на четенето. С ясното съзнание, че ниската грамотност е проблем и отговорност на цялото общество в периода 23 – 28 септември се проведоха редица мероприятия. Осмокласници подариха първите книжки за класна библиотека на първокласниците, а първокласничетата направиха изложба с илюстрации от любими приказки. Учениците от седми клас представиха любимите си книги като не пропуснаха и електронен вариант на книгата. Шестокласници показаха на второкласници, че четенето е магия, която може да те отведе в далечни приказни страни. Кулминацията бе на 28 септември, когато ученици прочетоха откъси, които са ги развълнували, представиха книжки, изработени и илюстрирани от тях самите като някои от тях бяха двуезични. Разказаха за вълненията си в процеса на работа и успяха да „заразят“ и всички присъстващи не само да прочетат представените произведения, но и да започнат да учат нови езици. Чу се реч на български, английски, руски и испански език. Сред момиченцата най-силен интерес предизвика наръчникът за принцеси, който Катерина Божинова бе адаптирала от руския вариант на книгата. Хубавото време и обстановката около възстановената крепост Димум и Дирекцията на ПП „Персина” предразположиха малки и големи читатели да споделят впечатления от последните прочетени книги, по-големите деца да прочетат откъси на по-малките, майките, татковците и бабите да преоткрият четенето не само като източник на знания, но и като удоволствие, което стимулира концентрацията и мисленето. Всички присъстващи се обединиха около идеята да търсим нови форми и дейности за продължаване на инициативата. Величка Петкова, ОУ „Васил Левски”

                                                                      ÷÷÷

            На 15.09.2014г. ОУ „Васил Левски“ тържествено откри новата учебна година. Прага  на училището прекрачиха 162 ученици, от които 13 първокласници. Първият учебен ден беше весел, радостен и емоционално зареден.