Архив 2011 – 2014

                   От 07 до 10 септември в гр. Копривщица се проведе национална конференция под наслов „Насърчаване на четенето и грамотността“.  Тя се организира за трета поредна година от Център за развитие на човешките ресурси и включва представители на образователни институции, читалища и библиотеки. Участници в конференцията от община Белене бяха Румяна Богданова – директор на ОУ „Васил Левски“ и Росица Крекманова – ръководител на Езиков център „Дъга“ .

÷÷÷

Elena 02-03072014 113

    От 02.07.14г. до 03.07.14г.  в китното Балканско градче Елена се проведе поредното обучение – тренинг с 21 учители и възпитатели от ОУ „Васил Левски”- гр. Белене на тема „Общуване с учениците”. Лекторите от Сдружение на помагащи специалисти в социалната сфера „Малки стъпки” – гр. Плевен обучиха учителите по следните проблеми: Основи на комуникацията;  особености в развитието на децата и подпомагане на общуването с тях. В края на тренинга учителите получиха сертификати за участие в обучението. Темите бяха полезни и обогатиха опита на всички педагози. По традиция квалификационната дейност завърши с  тържество по повод  успешното приключване на учебната година.

÷÷÷

Симона Ковачева от ОУ „Васил Левски” участва в проект „Младежта и науката”

По покана на фондация „Миню Балкански“ в периода 17-21 юни Симона Ковачева, учител по математика и физика в ОУ „Васил Левски”, взе участие в обучение и апробиране на дидактически технологии за извънкласна работа по проект „Младежта и науката“. Партньори по проекта са фондация „Млада България“, СУ“Кл. Охридски“, ТУ Габрово. Поканените 40 учители бяха разделени на 4 групи-физика, математика , информатика и компютърна математика. Целта на проекта е да се събуди интереса на младите хора към науката и технологиите. За осъществяването на тази цел от една страна се организират дискусии с изявени учители за създаване на програми и интерактивни методи за извънучилищна работа, ориентирана към практиката. От друга страна се организират летни школи, на които  децата могат да практикуват даден предмет (математика, физика, чужди езици и др.) по приятен и забавен начин. Училището получи  покана за участие на наши ученици в летните школи по астрономия, геология и минералогия; забавна математика; чужди езици и др. Ползотворното сътрудничество с фондация „Миню Балкански” ще продължи и през следващите години чрез включване на повече учители и ученици от ОУ „Васил Левски”

DSC00183DSC00180

 ÷÷÷

   Сияна Дулева и Екатерина Кърчева от 6. клас спечелиха второ място и сребърни медали от Национален конкурс „Казанлъшка роза“ в раздел Декоративно и приложно изкуство – работа с хартия и работа с текстилни материали.

 Copy of SAM_3331


     Участие на ученици, учители и служители от ОУ „Васил Левски” в общоградското шествие по-случай 24 май – Ден на славянската писменост и култура.

÷÷÷

   На 19.05.2014г. на градския стадион се проведе традиционната ученическа щафета за преходната купа на ОУ „Васил Левски“. След оспорвана надпревара победа извоюваха:

  • начален етап – отборът на ІV клас
  • прогимназиален етап – отборът на VІІ клас

÷÷÷

         На 17.05.2014г. ученици и учители от ОУ „Васил Левски“ участваха в спортните дейности, посветени на деня на спорта. Организатори на мероприятието са Дружеството на жените в ядрената енергетика WIN България, секция Белене. В края на мероприятието всички участници получиха грамоти и награди. Училището получи като дарение книги за училищната библиотека и спортни пособия.

÷÷÷

ЗА НАШИТЕ УЧЕНИЦИ МАТЕМАТИКАТА

НЯМА ГРАНИЦИ

                        SAM_3240  Решаването на задачи може да доставя приятни емоции. В това се убедиха 21 ученици от ОУ „Васил Левски”, които се включиха в международното състезание „Математика без граници”. В надпреварата взеха участие ученици от ІІ, ІІІ, ІV и VІ клас под ръководството на главен учител Величка Петкова и  старши учители Лорета Стефанова, Стефка Свиленска и Симона Ковачева. Ани Вакинова от ІІ клас и Васко Блажев от ІІІ клас се класираха на 3-то място във възрастовите си категории и бяха наградени с бронзов медал и грамота. Всички участници в състезанието получиха сертификати. Учениците и техните учители са доволни от постигнатите резултати. Младите математици с нетърпение очакват следващите математически конкурси и състезания. SAM_3213 SAM_3224 

 

 

                   

                     

           

   ÷÷÷

     Учениците от ОУ „Васил Левски“ взеха участие в кампанията на БТВ „Да изчистим България за един ден“ – 26. 04. 2014г. почистиха училищния двор, окопаха ново посадени дръвчета под ръководството но г-жа Д. Паскова, г-жа В. Петкова и г-жа П. Лазарова.

   ÷÷÷÷

      Учениците от 5-ти клас в ОУ „Васил Левски“ украсиха свое Великденско дърво на мечтите. В навечерието на Христовото Възкресение, освен традиционните яйца декорирани с лоторки, пайети, мъниста, конци, цветна хартия и други, учениците написаха своите мечти с надеждата, че те ще се сбъднат. Да ли това ще стане ще разберем след 3 години, когато завършват 8-ми клас. 

Аз им го желая от все сърце!                                                                                                     Кл. р-л: Диана Николова 

Picture 002

÷÷÷

Памет за Апостола

    Вече 141 години той не е сред нас. Жив ли е духът му? За пореден път България се прекланя пред паметта и  саможертвата на Васил Иванов Кунчев – наречен от сънародниците си Левски, пред  героя-символ  на чистата и безкористна  служба в полза на народа,  Будителят, отдалият живота си за всички нас. По повод на тази тъжна годишнина и за да научим повече за великия българин в ОУ „Васил Левски“ гр. Белене се проведоха редица мероприятия. На 17.02.2014 г. в приятелска обстановка учениците от училището се срещнаха с актьора Веселин Плачков, който изпълнява ролята на Васил Левски в едноименния филм на Максим Генчев. Децата научиха нови факти за живота и делото на Апостола. Актьорът завладя присъстващите  с интересен, достъпен и емоционален  разказ за работата си във филма и  за качествата на своя герой. Направи връзка между съвремеността и времето, в което е живял Левски. Децата му задаваха въпроси, представиха и „техния актьор“ – Алекс, който изпълнява ролята на Апостола в училищната пиеса. С бурни емоции и демострация на спортни умения на 18.02.2014 г.  премина състезанието „Млади лъвчета“. Ученици от начален етап се състезаваха в различни игри и доказаха, че са достойни последователи на великия българин. Участниците в СИП  „Изобразително изкуство“  подготвиха изложба под мотото „Ние творим“.      Кулминация на възпоменателните чествания бе  поклонението пред паметната плоча на Васил Левски в двора на училището на 19.02.2014 г.  Венци и цветя пред  лика на Апостола поднесоха деца, ученици и учители от всички детски градини и училища в града, общински служители и общински съветници, читалищни и културни дейци, граждани. Слова произнесоха директорът на училището госпожа Р. Богданова и кметът на Община Белене господин Момчил Спасов. В актовата зала на училище „Васил Левски“ родители и гости видяха поетично-музикална програма. Тържествената церемония бе проведена със съдействието на взвод от военното формирование в града. Жив ли е духът му? Всеки сам си отговори на този въпрос. И тези, които с цветя в ръцете чинно коленичихме, усетили тежките му стъпки да отекват през едно превратно време. Отговориха си и тези, които живеят кротки, безучастни, потънали в дребни страсти. Време е да се замислим за кого издъхвайки е въздъхнал Апостолът: „НАРОДЕ ???“ и какво ще отговорим, ако ни попита за кривиците в мислите и делата ни.

         Величка Петкова-гл.учител в ОУ „Васил Левски“


image001

ПРОГРАМА

ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА ОУ „ВАСИЛ  ЛЕВСКИ“ И ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА 141 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА

 

І. Среща-разговор с актьора Веселин Плачков.                               

Дата: 17.02.2014г. от 13.30ч.в актовата зала на училището

ІІ. Спортно мероприятие „Малки лъвчета” за учениците от І-ІV клас.                               Дата: 18.02.2014г.  от 14.30ч. във физкултурен салон на училището ІІІ. Изложба „ Ние творим” на учениците от СИП Изобразително изкуство  с ръководител  Д. Николова.                                 Дата: 19.02.2014г.   във фоайето на училището              ІV. Поклонение  пред паметната  плоча на Васил Левски и ритуал по поднасяне на венци и цветя.

                        Дата: 19.02.2014г. от 10.00ч.  в училищния двор

V. Поетично музикална програма:

  • Рецитал на тема „Защо ни трябваш днес, Апостоле”
  • Драматизация на разказа „Апостолът в премеждие” от Иван Вазов 

                              Дата: 19.02.2014г. в актовата зала на училището пред ученици, родители и гости  /след приключване на поклонението/ Настоящата програма е приета на заседание на ПС от 15.01.2014г.


НОВА КОМПЮТЪРНА ЗАЛА В ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ”

В ОУ „ Васил Левски” – Белене започна да работи модерна компютърна зала с 10 терминални станции за работа с видеоинтензивни приложения и един сървър по проект „ИКТ в училище” на МОН. Компютрите са инсталирани от фирма „Вали Компютърс” и зарадваха учениците за новогодишните празници. Вече се проведоха първите часове по ИТ в новата зала. „Учениците от училището имаха нужда от нова и модерна компютърна зала. Тя е многофункционална и улеснява работата на учителя“, смята Диляна Каракашева – ръководител компютърен кабинет в училището. Новата техника ще допринесе за по-ефективно обучение по всички учебни предмети.


    П  Р Е Д П Р А З Н И Ч Н О

         С коледно настроение, награди и подаръци премина последната учебна седмица в ОУ „Васил Левски”. Учениците изработиха коледна украса и поздравителни картички, пред входа на училището грейна елха. На 19.12.2013г. в ресурсния кабинет учениците със специални образователни потребности и ресурсен учител Мирена Шанколова отбелязаха наближаващите празници. Същият ден в актовата зала на училището се проведе традиционното „Коледно шоу”. Дядо Коледа раздаде подаръци на всички ученици. Награди от конкурса „Най-красивата коледна картичка”, организиран от ОДК получиха нашите възпитаници: Кристина Любенова от 3. клас, Глория Трифонова от 4. клас, Мартин Маринов от 4. клас, Розалина Атанасова от 4. клас, Владислав Николов от 1. клас, Зорница Димитрова от 1.клас, Стелиян Панов от 4. Клас.


     Учениците от ІV клас с класен ръководител гл. учител Величка Петкова и ст. възпитател Галя Дамянова се включиха в конкурса на ОбДК за изработване на коледна картичка. Следващите снимки показват творческия процес, в който се потопиха учениците. Картичките пресъздават предколедното настроение, което е обзело всички – ученици, учители и родители.

 


     БЧК осигурява топъл обяд за 15 ученици от ОУ „Васил Левски”            От 02.12.2013г., в продължение на 74 работни дни, 15 ученици от ОУ „Васил Левски” ще получават топъл обяд със средства от Българския червен кръст. Ученици са определени съгласно разписаните критерии в Правилника за предоставяне на храна на ученици от БЧК. Това са деца, на които поради здравословни, социални и други независещи от тях причини не може да се осигури задоволяване на основните им жизнени потребности и чиито семейства са със среден месечен доход на всеки член под 80% от минималната работна заплата за страната. В списъка попадат сираци, полусираци, деца на самотни родители, ученици с тежки увреждания, ученици с безработни родители и деца на родители с увреждания. Благодарение на Българския червен кръст всички те ще получават топъл обяд в продължение на 4 месеца.


СРЕЩА С КМЕТА НА ОБЩИНАТА

         На 13.11.2013г. учениците от седми клас на ОУ „Васил Левски” проведоха среща с кмета на община Белене г-н Момчил Спасов. Повод за срещата е инициатива за популяризиране на програма „Учене през целия живот”. Срещата е само част от инициативите, проведени в училището по проект ”NeLLII”. Седмокласниците направиха интересни предложения за развитието на спорта и младежките дейности в града. За спомен г-н Спасов подари на всички рекламни материали от община Белене.


На 13.11.2013г. деца от подготвителна група на ОДЗ „ Мечта” посетиха компютърната зала и заедно с г-жа Каракашева участваха в урока „Работа с мишка” и работиха в модула „Образователни игри” от програмата Comenius Logo. След това бъдещите ученици гостуваха в класната стая на четвърти клас.Там главен учител Величка Петкова и ст.възпитател Галя Дамянова ги запознаха със задълженията на ученика, а четвъртокласниците ги поздравиха с „Песен за витамините”.


ПЕДАГОЗИ ОТ ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” НА ПОСЕЩЕНИЕ В ПОБРАТИМЕНО  УЧИЛИЩЕ ОТ РУМЪНИЯ

От 08.11.13 до 10.11.13г. осем  учители и възпитатели от ОУ Васил Левски” – Белене посетиха Средно училище по технологии „Тиу Димитреску” в гр. Михайлещ, Република Румъния. Педагозите участваха в церемонията по подписването на Договор за побратимяване между двете училища. Началото беше поставено през месец юни, когато румънска делегация от същото училище гостува в Белене. Тогава беше подписана Клетвена декларация между двамата директори и се договориха условията за побратимяването. В Румъния българските педагози имаха възможност отблизо да се запознаят с образователния процес в съседната ни страна. След това те разгледаха румънското училище и се  срещнаха с румънските учители и ученици. Последния ден от визитата българската делегация беше посрещната от кмета на град Михайлещ и се включи в празничните мероприятия по повод традиционния празник на града. Културната програма беше разнообразена с посещение в Парламента в Букурещ и Музея на селото. Педагозите се завърнаха преизпълнени с впечатления и нови контакти и приятелства. Между училищните ръководства бяха коментирани идеи за бъдещи съвместни проекти.


УЧЕНИЦИТЕ ОТ 5-ТИ КЛАС ПРИ ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ – БЕЛЕНЕ ОБИЧАТ ПРИРОДАТА И СЕ РАДВАТ НА ПОСЛЕДНИТЕ СЛЪНЧЕВИ ЛЪЧИ НА КРАСИВАТА ЕСЕН.


Дни на открити врати в ОУ „Васил Левски”

Програмата „Учене през целия живот” стартира преди седем години. За този период  българските училища постигнаха изключителни резултати. През 2013 година – заключителната година на работата по програмата – акцентът е върху разпространение на добрите разултати. По този повод в  ОУ „Васил Левски” на 31.10.2013 г. се проведоха дни на отворени врати. В навечерието на един от най-светлите български празници –  Ден на народните будители, всички учители, ученици и родители обединиха усилията си, за да покажат, че ученето през целия живот може да е привлекателно и достъпно за хора от различни възрасти. Интерес предизвикаха най-вече демостративните уроци на СИП „Руски език”, СИП „Изобразително изкуство” и срещата на седмокласниците с кмета на община Белене – господин Момчил Спасов. След мероприятията с радост констатирахме, че целта на мероприятията е постигната – провокира се интересът към ученето, повиши се заинтересоваността както към евпорейските, така и към националните традиции и ценности.


На 31.10.2013г. учениците от СИП изобразително изкуство с ръководител Диана Николова отбелязаха деня на „ Вси Светии” по нестандартен начин. Учениците изработиха тиква-фенер, карнавални облекла, маски и шапки. С настроение и много усмивки децата се подготвиха за вечерното продължение на празника.

11172_451078078329992_996214036_n397499_451081138329686_232836423_n


   Ученици от Москва гостуват на ОУ „Васил Левски“    

            От 27.09.13г. до 02.10.13г. 9 ученици, 1 учител и 1 служител от Езиково училище № 1315 в гр. Москва посети ОУ „Васил Левски“.  Тематичната насока на визитата беше  Руско-турската освободителна война. Руската група присъства на открит урок по история в VІ кл. с преподавател Анелия Мишева. Учениците разгледаха исторически забележителности, свързани с войната: Плевенска панорама,  Мавзолей костница, връх Шипка и местността Паметниците край  Свищов. Представителите на руското училище се запознаха  с българския бит от възрожденската епоха в етнографски комплекс Етъра край Габрово;  включиха се в часовете по СИП руски език  с ръководител Тодор Петров; гостуваха на децата от ОДЗ „Мечта“ и на Дирекцията на ПП „Персина“.  Гостите разгледаха с голям интерес  изложбата от артефакти от античната крепост Димум и участваха в среща с ръководството на общината.  През пролетта предстои  ОУ „Васил Левски“ да върне визитата чрез едноседмично посещение в Москва.

                                                                               


                                                    „Уважаеми родители и общественици, Училището е средата, където децата ни прекарват голяма част от деня си. Днес, за поредна година имаме шанс да започнем целенасочено да влагаме време и усилия, за да направим средата за децата си по-приятелска, по-сигурна и подкрепяща развитието им. Времето и усилията ни сега ще означават по-добро бъдеще за децата ни утре. Приемете думите ми не като поздрав, а като обещание. За да бъдат децата ни утре независими, мислещи и можещи!“- с тези думи Румяна Богданова – директор на ОУ „Васил Левски“ откри новата 2013/2014 учебна година. Прага на училището прекрачиха 21 първокласници.


Педагози от ОУ „Васил Левски” се обучават

                    От 27 до 28 юни 2013г. във Велико Търново се проведе обучителен курс за учители и възпитатели от ОУ „Васил Левски” на тема „Работа в екип и превенция на „синдром на професионалното прегаряне” Как да станем по-ефективни в работата си”. Лекторът Александър Кръстев, представител на Сдружение „Развитие на личността и човешките общности” запозна присъстващите с проблемите и опасностите от стреса на работното място и им показа техники за разтоварване. В края на курса всеки участник получи сертификат. В духа на традицията педагозите съчетаха полезното с приятното, като организираха пешеходна разходка до Арбанаси и посещение на исторически забележителности. Най-неуморните се изявиха и на дансинга. 504495       522 494

÷÷÷

Ваканция! Ура!

      На 31.05.2013 година учениците от първи клас на ОУ „В. Левски” отпразнуваха успешното завършване на първата учебна година и началото на лятната ваканция със своите родители, учители и веселата Пипи Дъпгото чорапче. Учениците се справиха с всички задачи и предизвикателства на Пипи и получиха свидетелствата си за завършен първи клас. Директорът на училището, г-жа Р. Богданова, пожела на класа успех и през следващата учебна година! А какво е тържество без торта! Родителите изненадаха децата с чудесна торта, а Пипи пожела на всички ученици много игри и веселие през лятото.            

  


             ОУ „Васил Левски” се побратими със СОУ по технологии „Тиу Димитреску” от Михайлещ, Румъния

        На 14.06.2013г. в тържествена обстановка г-жа Румяна Богданова и г-н Богдан Корнел, директори на двете учебни заведения, подписаха Клетвен лист и Протокол за побратимяване.Намеренията на двете образователни институции са сътрудничество в сферата на неформалното образование, участие в съвместни проекти, културен и междуучилещен обмен.Идеята за сътрудничеството не е случайна. Тя е продължение на приятелските отношения между двете училища, започнали през 2010г. със спечелването на проект „Съвременно образование” по секторна програма Коменски. „На този ден ние подписваме Клетвена декларация, че ще поддържаме постоянни връзки между двете училища, обмен между членовете на училищната общност, улесняване връзките между жителите на нашите градове с всички възможни средства, за да се развие истинския смисъл на Европейското родство чрез взаимно разбирателство”.Идеята за побратимяване беше приветствана от г-н Момчил Спасов – изпълняващ длъжността кмет на община Белене. В приятелска обстановка педагозите от двете училища в присъствието на представители на Училищното настоятелство обсъдиха идеите си за бъдещи съвместни проекти.


  Клуб „Изобразително и декоративно изкуство“ при ОУ „Васил Левски“ с ръководител Диана Николова спечели грамота за отлично представяне в Х национален конкурс „Казанлъшка роза“ на тема „Приказка за розата“, а Сияна Миленова Дулева от V клас се класира на трето място и е наградена с медал и грамота. SAM_2617SAM_2621               SAM_2619


        Тази година учениците от 5. и 6. клас на ОУ „Васил Левски” Сияна Дулева, Екатерина  Кърчева, Ивелина Искърова, Свилена Тунева, Стефани Димитрова с ръководител Диляна Каракашева участваха в Национално състезание „ ИТ Знайко+”. Те се конкурираха с ученици от 5. и 6. клас  от цялата страна. Темата на състезанието беше „Пътешествие по света”. Учениците демонстрираха своите знания по Информационни технологии и ги приложиха в решаването на тематични задачи/компютърни рисунки,  набиране и форматиране на съчинен текст и ком. презентации/. За положения труд те бяха наградени и получиха сертификати от Сдружение „ Образование и технологии”, гр. Бургас с подкрепата на Майкрософт България, в рамките на програмата „Партньори на познанието”.


В навечерието на 1 юни ученици от VІІІ клас на ОУ „Васил Левски“ дариха дрехи, обувки и раници в православния храм „Св. вмч Георги“ в Белене. „Идеята за благородната постъпка бе на учениците ми. Предложиха ми я в час на класа още през април“, сподели класният ръководител Диана Николова. „Вярваме, че нашите дрехи, обувки и чанти ще достигнат до правилните деца! Искаме те да са от родния ни град Белене! Ще се радваме, когато видим, че сме направили щастливо някое дете точно на Деня на детето“, категорични са осмокласничките от Основно училище „Васил Левски“. За църквата те подариха ваза и запалиха свещ с молитва за здраве и щастие за всички дeца.   575387_272141362929895_1172670304_n 182930_272141556263209_1452107469_n


    На 17.05.2013г. ОУ „Васил Левски“ проведе ежегодното състезание “ Рисунка на асфалт“. Участваха децата от ресурсната група с ресурсен учител Мирена Шанколова. Децата се представиха отлично и показаха своите творчески способности. Наградени бяха с грамоти и скромна почерпка.


    На 30.04.2013г. се проведе традиционната училищна щафета за купата на ОУ „Васил Левски“. Победители тази година са ІV и VІІ клас.


УЧЕНИЦИ ОТ ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” СИ ПАРТНИРАХА С ЕЗИКОВО УЧИЛИЩЕ ОТ МОСКВА

               От 20.04.13 г. до 27.04.13 г. група от  7 ученици и учители от ОУ „Васил Левски”  посети руската столица Москва. Визитата се осъществи в рамките на подписан протокол за сътрудничество и договор за училищен обмен между  ОУ „Васил Левски” и  Езиково училище № 1315 в град Москва. Едноседмичното пребиваване в руската столица беше изпълнено с разнообразна учебна и културна програма. Учениците участваха в съвместни уроци по английски език, музика, изобразително изкуство, ръчен труд, творчество, информационни технологии. Участниците в групата  запознаха своите връстници със забележителностите на София,  успехите на българските спортисти и училищния живот в ОУ „Васил Левски”. Учителите присъстваха на майсторски класове, обмениха опит с руските си колеги и се включиха в съвместна руско-италианско-българска конференция, тъй като по време на българската визита в училището гостуваше група от италиански ученици и учители. Всички заедно разгледаха  училищния музей, участваха в работата на студио „Април” и бяха гости на училищно тържество, посветено на 9-ти май – Ден на победата във Великата отечествена война. Училищните дейности  бяха разнообразени с посещение на московския зоопарк, цирково представление „Времена”на Большой московский цирк, разглеждане на  световно известната Третяковска галерия  и незабравима разходка по Червения площад. Учениците направиха и кратка екскурзия до историческия комплекс „Царицино”, където се запознаха с руската история.  Нашите възпитаници усетиха славянското гостоприемство и създадоха ценни приятелства чрез гостуване в руски семейства.  На проведената финална среща между ръководствата на двете училища бяха отчетени положителните резултати от училищния обмен и се договориха за условията по гостуването на руска група в Белене в края на месец септември 2013г. ОУ „Васил Левски” получи като подарък луксозна енциклопедия на Москва в 2 тома, дискове със записи от юбилейни концерти на възпитаници на руското училище и рекламни материали. Двете ръководства се договориха за продължаване на училищния обмен и през следващата учебна година и разширяване на сътрудничеството с включване на партньори от други държави. Преизпълнени с впечатления, усетили гостоприемството и широтата на руската душа, заредени с емоции и нови приятелства, учениците се завърнаха в България. Със себе си всеки от тях донесе собственоръчно изработено Дърво на живота като символ на вечното приятелство. Румяна Богданова – директор на ОУ „Васил Левски” Сияна Дулева, ученичка в V клас „Много ми хареса в руското училище. То е голямо и хубаво. В час по ръчен труд изработихме Дървото на живота. Те имат час по творчество, където видяхме как децата сами създават анимационен филм, и се включихме и ние. Червеният площад е величествен, видяхме църквата Василий Блажени, чийто архитект е ослепен след създаването на този шедьовър, за да няма втора такава на света. Всяко кубе символизира разширяването на руската империя. Още ме впечатли Кремълската стена, кулата с часовника  и московския зоопарк. Там видяхме много редки животински видове като бял тигър, снежен барс и южноамерикански ворон. Аз се сприятелих с Женя. Тя ме заведе в музея  „Инструментариум”. С нетърпение я очаквам наесен при нас.” Елина Стилянова, ученичка от VІ клас „Най-много ми хареса на Червения площад. Там срещнахме представители на северен народ, облечени в интересни народни облекла от кожа. В цирка видях за първи път дресура на хипопотами. Аз се изкачих на кулата в Останкино и погледнах Москва от птичи поглед.Гостувах на Лиза от VІ клас. Семейството ме заведе на мюзикъла „Красавицата и звяра”. Беше невероятно. Дълго ще си спомням за това гостуване.” Яна Любенова, ученичка от VІ клас „Много ми хареса в зоопарка – имаше различни животни. За първи път виждам жираф, слонове и пингвини. На училищния празник наблюдавахме спектакъл с участието на големите ученици. Впечатли ме училищният коридор – там има кът, където всеки ученик може да напише мечтите си. Руското семейство беше много мило, заедно празнувахме рождения ден на двете им дъщери.” Катерина Божинова, ученичка от ІІІ клас „Хареса ми посещението на Крейзи парк, където имаше много забавни игри. За първи път бях в зала, където след играта получаваш билетче за награда. Аз бях на гости на близнаците Максим и Кирил от ІІІ клас. Максим ме посрещна на гарата с букет лалета. В училищния стол опитахме от тяхната храна, ядохме пелмени, пирог и разсолник. Москва е много голяма, пътува се с метро и има голям поток от забързани хора.”


    От 18.04.2013г до 29.04.2013г. група ученици от V-VІІІ клас  с ръководители г-жа Р. Богданова и г-жа Е. Дулева-Кунова са на посещение в Езиково училище № 1315 в гр. Москва, Северен район , Руска федерация за изпълнение на дейностите по споразумение за сътрудничество и договор за училищен обмен между ОУ „Васил Левски”-гр. Белене, България и Езиково училище № 1315 в гр.Москва, Северен район, Руска федерация.


На 19.04.2013г. в ОУ „Васил Левски“ се проведе открит урок „Маратон на четенето“ с ученици със СОП, под ръководството на ресурсния учител г-жа Мирена Шанколова. Повреме на урока учениците четоха  и направиха илюстрации към текстовете. За доброто представяне бяха връчени грамоти.


   На 21.03.2013г.  в ОДК гр.Белене се проведе състезание на тема “ Наркотици – какво знаем за тях“ под ръководството на инспектор ДПС г-жа Игнатова. В състезанието участваха ученичките Сияна Дулева, Александра Георгиева,Стефани Димитрова,Сузана Бонова, Емилия Самуилова. Отбора се представи достойно и завоюва второ място.


    На 19.02.2013г. в двора на ОУ „Васил Левски” тържествено беше открита паметна плоча на Васил Левски като резултат от проведената активна дарителска кампания. След тържествен ритуал, изпълнен от местното военно формирование, лентата преряза г-н Петър Дулев – кмет на община Белене. В присъствието на много граждани, общественици и гости, учениците от СИП „Художествено слово” с ръководител Юлия Петрова изнесоха кратка програма. Във фоайето на училището учениците от СИП „Изобразително изкуство” с ръководител Диана Николова представиха ретроспективна изложба на художествени творби „Апостолът във времето”.


         Във връзка с наближаващите коледни и новогодишни празници учениците Сияна Дулева, Екатерина Кърчева, Лучия Кондрова, Александра Георгиева от 5. клас и Виктория Пачеръзова от 8. клас под ръководството на  г-жа Диляна Каракашева изготвиха поздравителни картички и презентация с пожелание за спорна и успешна Нова  2013  година. За проявеното старание и творчество ученичките получиха награди осигурени от ЕТ „Иво-Ивайло Христов„.

 

                                                                        


       И тази година бяхме поканени от ПП „Персина”, послучай рожденния ден на парка за участие в техните мероприятия. С желание и интусиазъм учениците от  1-6 клас участваха на 5.12.2012г. в  детското увеселително щоу „Кой е по-по-най- звездичка”. Всички ученици със своите възпитатели прекараха един незабравим следобед. Някои взеха участие със свои изпълнения и получиха награди. Най- активни бяха мажоретките от 3. клас.


 „15 септември е ден, който посвещаваме на тържеството на духа и знанието“

    С тези думи Р. Богданова, директор на училището се обърна към всички ученици, родители и гости на празничното тържество по повод откриването на новата учебна година в ОУ „Васил Левски“. След кратка програма прага на училището за първи път прекрачиха 16 първокласници. По стар български обичай те преминаха през „шестица“ от цветя. Тази година за първи път прекрачиха прага  на ОУ „Васил Левски“ и 42 ученици от селата Деков, Бяла вода, Кулина вода, Татари, Петокладенци и Стежерово. Очаква се след приетото решение на Об Съвет Белене ОУ „Васил Левски” да бъде обявено за средищно училище. Това ще даде възможности за организиране на целодневна форма на обучение за всички ученици от І до VІІІ клас, разнообразяване на извънкласните дейности и  поевтиняване на столовото хранене.  За новата учебна 2012/2013 година в Празничния календар на училището се планират разнообразни дейности за обогатяване на училищния живот, имащи за цел да отговорят на повишените очаквания на ученици, родители и педагогически кадри. Всички мероприятия и инициативи ще са насочени към една цел: Училището да стане още по-желано място за нашите деца.           Нека за новата учебна година да си пожелаем тя да е спорна, успешна и изпълнена с незабравими мигове и нови приятелства.

1

Отборът „Млад огнеборец“ при ОУ „Васил Левски“ класирал се на първо място в областното състезание на 17.05.2012 г. в гр. Плевен, с ръководител Диана Николова и инструктор Анатоли Минчев.


          В последната седмица на месец април ОУ „Васил Левски” отбеляза патронния празник. На 25.04.2012г. във фоайето на читалище „Христо Ботев” ученици от Арт студио аранжираха изложба от собствени творби. На 26.04.2012г. младите артисти от Театрално студио „Слънчо” представиха пред гражданите театралната постановка „Конски Великден” от Велизар Велчев, режисьор постановчик Павел Каракашев. На следващия ден се проведе лекоатлетическа щафета за преходната купа на училището в две възрастови категории и демонстрация по ръгби.                                            


                                                                                                                                                                                             О Т Л И Ч Н И    Р Е З У Л Т А Т И

ЗА МАЛКИТЕ МАТЕМАТИЦИ ОТ  ОУ  „ВАСИЛ  ЛЕВСКИ”

През тази учебна година ЧСОУ“Делфините’’- Старозагорски бани  организира верига от математически състезания за купата „Ум белия делфин“. В надпреварата могат  да се включат  ученици от цялата страна, обучаващи се от 2 до 7 клас. До момента са проведени 5 кръга от състезанието. Във всички тях участваха ученици от ОУ“Васил Левски”. От малките математици най-добро представяне отбелязаха: Есенен кръг – Цветислава Светославова Перникова  от 2 клас и Стефани Емилова Димитрова  от 5 клас. Коледен кръг- Цветислава Светославова Перникова от 2 клас и Мартин Светославов Перников от 6 клас, заел десето място в своята група. В турнира „Самарско знаме“ посветен на Националния празник на България,  Жозефина Руменова Атанасова завоюва бронзов медал. В пролетния кръг Светломир Венциславов Грунчев от 1 клас спечели златен медал  за успешното си представяне, а Златина Пламенова Врайкова от 1 клас  завоюва почетното 7 място. Предстои последния, финален кръг на състезанието. Пожелаваме на всички участници нови успехи и много медали.

С. Ковачева, ст. учител по математика

                                        


На 18.02.2012 г. в ОУ „В. Левски“ гр. Белене се проведе третия етап на математическото състезание, валидно за купата „Ум, белия делфин“. От явилите се 139 участника от цялата страна в групата на втори клас Жозефина Руменова Атанасова завоюва бронзов медал. Честито на Жози и й пожелаваме нови успехи в следващите етапи на състезанието.   

   

     

       

              На 23.12.2011г. в ОУ „Васил Левски“ се проведе традиционното коледно шоу. В празничната програма взеха участие учениците от І до VІІІ клас. В края на тържеството Дядо Коледа раздаде подаръци на всички ученици.

 

 

 

                            


       ОТ ДЕЦА ЗА ДЕЦА /четете на страница “ Съвременно образование“/          На 05.12. 2011 г. в Дирекцията на ПП Персина се състоя тържествено представяне на дейностите по проект “Дунавски паркове – мрежа от защитени територии по река Дунав” и отбелязване на рождения ден на най-младия природен парк в България – ПП Персина. Ученици от ОУ “В. Левски” под ръководството на ст.учител Д. Паскова и гл. учител В. Петкова, поднесоха емоционален поздрав и разказаха за някои емблематични за парка птици и растения . Не липсваше и игра с публиката.  Интерес предизвикаха литературните творби на бившите ученици на ОУ “В.Левски” – Синтия Пироева и Лъчезар Драков. Накрая се насладихме на изложбата от рисунки и плакати подготвени от СИП “Изобразително изкуство” под ръководството на ст. учител Д. Николова. Всички това за пореден път ни увери, че човекът и майката Природа са равнопоставени сътрудници, че човекът не е неин владетел, не е призван да бъде жаден потребител, а е мъдър приятел.

              

А накрая – на рожден ден, като на рожден ден – вкусна торта, поднесена лично от директорката на парка инж. Ст. Божинова.


           Във връзка с 1-ви ноември – Ден на народните будители, учениците от 2-ри клас на Основно училище “Васил Левски”, заедно със своите приятели – учениците от 3-ти “б” на СОУ “Димчо Дебелянов” направиха възстановка на урок от периода на българското Възраждане. Присъстваха родители, учители и гости. Класните ръководителки на двата класа – главен учител В. Петкова и старши учител М. Вълкова изразиха задоволство от доброто представяне на децата. Подчертаха, че е важно учениците да се “потопят” в автентична обстановка, за да могат по-осезателно да разберат ролята на будителите за “събуждане” на родолюбие, за подкрепа на Духа и развитие на нравствени добродетели.

     

 

 

       На 28.04.2011г. в салона на Читалище „Христо Ботев“ се проведе празнично мероприятие, посветено на Патронния празник на ОУ „Васил Левски“ гр. Белене.

  На сцената показаха своя талант ученици от І до VІІІ клас.

 

         

   

       

 На 12.04.2011г. учениците от ІІ клас празнуваха Лазаровден заедно със своите учителки г-жа Гюзелева и г-жа Ганкова.


        На 29.03.2011г. в ОУ „Васил Левски“ се проведе пролетен бал. Маскирани и облечени в разнообразни костюми учениците танцуваха и се веселиха.

             

 

       


          Посещение на група ученици  от ОУ „Васил Левски“  в Народното събрание и поднасяне на венец пред паметника на Васил Левски в град София

     

      По повод наближаването на националния празник на България и отбелязване на годишнина от гибелта на Васил Левски на 21.02.2011г. ученици и учители от училището пътуваха до град София, където посетиха Народното събрание и поднесоха венец пред паметника на Апостола. Ето отзивите на част от учениците за това вълнуващо събитие: „На 21 февруари 2011г. участвах в пътуването до София. Първо посетихме българския парламент. Той не беше много голям, но беше много красиво декориран. Научихме интересни факти за депутатите и за тяхната роля в парламента.”Отпред в коридора има трибуна с микрофон. Тя служи за изявления пред медиите. Аз говорих пред микрофона.”Видяхме сградата на президентството, където повече от времето си прекарва Георги Първанов. Интересното беше, че пред входа имаше двама гвардейци, които стояха абсолютно неподвижно.”

                                               Йоана Генова, 7 клас

„Когато напуснахме Народното събрание, отидохме при паметника на Васил Левски и поднесохме венец. Направи ми впечатление, че паметникът беше отрупан с цветя и венци.”

                                                        Дебора Байрактарова, 7 клас

„Първо посетихме българския парламент. В сравнение с румънския парламент сградата на българския е много по-малка. Разгледахме заседателната зала, където нашите депутати решават и приемат законите. Поседяхме на столовете на Цецка Цачева и Бойко Борисов, изправихме се на трибуната и пробвахме пултовете за гласуване.

                                                         Виктория Пачеръзова, 6 клас

„Разбрах, че всяка парламентарна група си има точно определени места в залата. Народното събрание се посещава един път в седмицата от министрите и министър председателя.”

   „ Всички се изредихме да ударим парламентарния звънец, който оповестява началото и края на парламентарните заседания.  Беше много вълнуващо. Раздадоха ни интересни книжки за историята на българския парламент”

                                                   Габриела Събева, 5 клас

„Тичахме, смяхме се, дори ходихме в обратната посока на движението на ескалаторите. Много от хората ни се чудеха, но на нас ни беше толкова забавно. Така бързо мина денят и стана време да си ходим. Прекарахме чудесно, а всичко видяно беше ново и интересно.”              

                                                   Борислава Петрова, 7 клас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *