Иновации

Модул пролет с учениците от 2. клас през учебната 2018/2019 година

„Празнувам пролетните празници“, „Мога да изпея дъгата“, „Щъркелово гнездо“, „Пролетна забава“ ….  това са само част от темите на иновативните уроци, които проведоха нашите второкласници по модул „Пролет“ в периода от 15 до 29 март. Часовете бяха интересни и раздвижени, учениците извършваха разнообразни дейности, прилагаха творчество и фантазия. Част от темите се проведоха на открито, в дирекцията на ПП „Персина“, в читалищната библиотека, в етнографския кът. Учениците пяха и танцуваха, свириха на пиано, засадиха лехи с пролетни нарциси. На гости им бяха самодейците от село Деков, родители, баби и дядовци, други учители и професионалисти.

Модул зима с учениците от 3. клас през учебната 2018/2019 година

Вълнуващо и интересно, с много гости и нестандартни уроци премина реализирането на модул „Зима“ с учениците от 3 клас. Децата бяха не само наблюдатели, но и активни участници във възстановяването на зимните обичаи и традиции, блюда и ритуали. Повече информация и снимки можете да намерите на нашата Фейсбук страница/Основно училище „Васил Левски“ гр. Белене/.

 

 

 


 

     

 

              Модул есен с учениците от 4. клас през учебната 2018/2019 година

Есен с дъх на канела и шоколад; Есенни думи и багри; Пътят на хляба; С аромат на дюля; Есенен пейзаж – това бяха част от интерактивните уроци на нашите четвъртокласници, подчинени на темата „Есен“. Можете да се потопите в нашата есенна атмосфера като разгледате снимките на Фейсбук страницата на училището/Основно училище „Васил Левски“ гр. Белене/.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 МОДУЛ ЕСЕН


МОДУЛ ЗИМА

 


МОДУЛ ПРОЛЕТ

 


Презентация от урок по музика на тема „Пролетта и приятелството“ във втрои клас с г-жа Г. Дамянова


МОДУЛ ЛЯТО

 

 

 

 


С решение №391 от 17.07..2017 г. на МС ОУ „Васил Левски“ е включено в списъка на иновативните училища

                                  


  Среща с Преслав Михайлов

          На 22.12.2016г. учениците от 6 и 7 клас на ОУ „Васил Левски“ се срещнаха с младия програмист Преслав Михайлов. Преслав е лектор, водещ „основи на програмирането“ в Softuni и бивш възпитаник на училище „Васил Левски“. Той запозна учениците с презентация на тема „От геймър до програмист“ и отговори на много техни въпроси относно геймърството. Същата презентация Преслав е представил и в много столични училища, но според него „тръпката“ да си лектор в собственото си училище е незаменима. 

                      


                                                      Коледна магия

                       „Коледна магия“ сътвориха деца и родители от първи клас към ОУ „Васил Левски“ по инициатива на своите учителки госпожа Нина Гологанова и госпожа Йоанна Николаева. В продължение на няколко седмици малките ученици сами измисляха истории, оцветяваха и рисуваха картинки, по които да съставят своя собствена приказка. С помощта на родителите детската фантазия и мечти бяха пресъздадени в 6 приказни истории за джуджета, Дядо Коледа, подаръци и много Коледно настроение. „ХО – ХО – ХО“ – казва Дядо Коледа, а децата от първи клас в очакване на своите подаръци Ви пожелават: „Бъдете благословени“. Весела Коледа!


                               Най – големият урок в света


                         Азбука на безопасното интернет общуване

Урок „Азбука на интернет безопасност“ – нашите дигитални деца бяха съпричастни с Цар Смайлик в спасяването на царица Онлайн-Смайлик от плен, в който попада след неразумни интернет приключения. Научихме седемте златни правила на безопасното интернет общуване и си обещахме да не попадаме в положението на царицата.

 

                                    УЧИЛИЩЕ НА ЕНТУСИАСТИТЕ

С обновени класни стаи, пъстри коридори, нови кътове за отдих и приветлива учебна среда ще бъдат посрещнати на 15 септември учениците на ОУ „Васил Левски”.
За повечето от тях това няма да е изненада, защото сами взеха участие в боядисването и украсяването. Началото беше поставено от един родител-дарител и двама служители на училището. Постепенно ентусиазмът и желанието за промяна завладя всички – учители, служители, родители и ученици. Новите идеи и предложения валяха с такава бързина, че не стигна време за реализиране на всички. Но това не ни плаши, защото ние продължаваме. През цялата учебна година ще се стараем да подобряваме средата, в която растат и се учат нашите деца. Защото сме училище на ентусиастите, училище на хората, които желаят промяната и работят за това тя да се случи. Защото сме убедени, че не всичко става само с пари. Защото така даваме най-ценните житейски уроци на децата си.


Световна седмица на предприемачеството в ОУ „В. Левски” гр. Белене

Световната седмица на предприемачеството се отбелязва всяка година през м.октомври с две основни цели – да насърчи предприемачеството и да подобри образованието на децата и младежите. Тя е най-мащабният в света празник на новаторите и предприемачите, които дават живот на идеите си в нови бизнеси, насърчават икономическото развитие и подобряват благосъстоянието на хората. В училищата са бъдещите сътрудници, ментори и дори потенциални инвеститори, които ще осъществят нови и вълнуващи възможсоти.

                В ОУ „В. Левски” гр. Белене се проведоха мероприятия, с които учениците сдобиха увереност, че може да постигнат всичко, когато различни идеи и култури се обединят около идеята за предприемачеството. Осмокласниците, под ръководството на госпожа Р. Богданова представиха индивидуални и групови проекти за започване на собствен бизнес. С учениците от пети  клас госпожа Николова разработи проекти за малък бизнес, а шестокласниците  откриха тайните на фирмата в конкурентна среда. Интересна и интригуваща бе работата на седми и осми клас – ПИГ – учениците влязоха в ролята на рекламни агенти и под ръководството на госпожа Данева и госпожа Паскова убеждаваха своите съученици в предимствата на представяните от тях стоки и услуги.

Във всички класове – от първи до осми клас, под различни форми и според възрастовите особености на децата се засегнаха въпроси, съврзани с личния и семеен бюджет, възможностите ни за  намаляване на бедността, дори в  мащабите на малкия кръг, в който общуваме, дискутирахме как можем да реализираме бизнес идеи , запознахме се с особеностите на различни професии и т.н.

              Акцентът в провежданите дейности бе да се насърчи мисленето на децата в посока създаване на глобална култура, която цени предприемачите като двигатели на икономическия и социален просперитет.

                                                         Величка Петкова-гл. учител

 


СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА В ОУ „В. ЛЕВСКИ”

Независимо от факта, че над 70% от земната повърхност е покрита с вода, налице е воден дефицит. В много райони чистата вода се превръща в особено скъпа суровина. А животът на човечеството зависи от водните ресурси, затова опазването им от замърсяване е отговорност на всеки от нас.
Това бе мотото, което следваха ученици от ОУ „В. Левски”, отбелязвайки Световния ден на водата – 22 март. Те се запознаха с проблеми, предизвикани от липса на чиста и безопасна питейна вода. Като жители на крайдунавски град, изготвиха табло на някои от градовете край голямата европейска река, от изворите до вливането й в Черно море. Дадоха интересни идеи за това как да пестим и опазваме водата чиста. А най-много емоция учениците вложиха в изследването на проби от вода на река Дунав.

                                                                                                          ОУ „Васил Левски”


                         Аз опознавам българската природа чрез изкуство

От 9 до 11 март в ОУ „Васил Левски” се проведоха Дни на отворените врати и наблюдение на интерактивни уроци с учениците от ІV клас. Родители, учители и ръководството на училището наблюдаваха уроци по Изобразително изкуство и Български език и литература с преподавател Нина Гологанова, по Английски език с преподавател Росица Крекманова и по Човекът и природата с преподавател Даниела Паскова. Уроците са част от изпълнението на програмен модул за интегриране на изкуствата в учебното съдържание по Български език и литература, Английски език и Човекът и природата под надслов „Аз опознавам българската природа чрез изкуство” и са разработени от професионалната учебна общност към училището. Реализирането на модула продължава и през следващата седмица с уроци по Музика, Български език и литература и Английски език. В края на програмната единица учениците ще изнесат представление пред родители, педагози, други ученици и гости на училището, последвано от задълбочен анализ на резултатите в професионалната учебна общност.

     


Ден на САМОУПРАВЛЕНИЕ в ОУ „Васил Левски”- Белене

По повод националния празник на България 3 март в ОУ „Васил Левски”, гр. Белене се проведе ден на ученическо самоуправление. Денят мина под мотото „Свободата задължава”.
Този ден се провежда за втора поредна година с цел да се превърне в традиция. 28 ученици с нетърпение очакваха да застанат на постовете на своите преподаватели и служители в училище. Сутринта на 02.03.2016г. след трескава подготовка учениците взеха управлението на училището в свои ръце под ръководството на ученикът-директор Радослав Петров от VІІ клас. Децата се поставиха на мястото на директор, помощник директор, ръководител компютърен кабинет, учители, възпитатели, счетоводител, ЗАС, чистачи, огняр, домакин. В междучасията в учителската стая се събираха учители и техните заместници. Денят премина в пълен синхрон, а в училището цареше атмосфера на взаимност и разбирателство.
По време на инициативата учениците разбраха каква отговорност е да работиш в училище, но и се забавляваха с позициите, нетипични за тях. Всички бяха единодушни, че с нетърпение очакват следващия път, когато отново ще поемат отговорните постове.

                                                 Стефка Александрова Господинова


ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ В ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ”

От 21-29 Ноември 2015г. се проведе седмото издание на Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО). Тази година събитието бе под патронажа на Европейския парламент. Министерството на околната среда и водите и Асоциацията на еколозите от общините в България организираха многократни дейности с цел повишаване на осведомеността относно намаляването на отпадъците.
ЕСНО 2015 обхвана темите на 3-те „R” :
– Намаляване на отпадъци, (reduce)
– Повторна употреба на продукти (reuse)
– Рециклиране на материали (recycle)
Организаторите насърчават публични органи, НПО, индустрията и учебни заведения да се включат със свои дейности.
Учениците от полуинтернатните групи в Основно училище „Васил Левски”, гр. Белене в продължение на една седмица извършиха поредица от дейности. Изработиха красиви предмети от битови отпадъци, които изложиха във фоайето на училището, почистиха училищния двор и участваха в открит урок на тема „Как да намалим отпадъците”. В хода на урока чрез интерактивни игри вниманието на учениците бе насочено към проблемите, предизвикани от замърсяването на околната среда. Изведени бяха лесни правила, които всеки може да спазва в ежедневието си, за да живеем в по-чиста и здравословна среда. Учениците се запознаха с презентация, която включваше любопитна информация за възможностите за рециклиране и правила за поведение.
Кампанията на ОУ „В. Левски” стана част от европейска мрежа от организации и институции, активно участващи в популяризирането на идеите за намаляване на отпадъците. С тези дейности училището ще участва в конкурс за наградите на ЕСНО 2015г.
                                                                                                              Елка Данева,
                                                                                                     ОУ„Васил Левски”


Обучение в ОЦИКИУД с. Байкал, общ. Долна Митрополия

    От 23 до 25 октомври ученици от втори клас на ОУ „Васил Левски“ гр. Белене проведоха изнесено обучение в ОЦИКИУД. По забавен, достъпен за възрастта интерактивен начин усвоиха знания за небесни тела, наблюдаваха луната, запознаха се с някои съзвездия, получиха знания за природата и връзката ни с нея, рисуваха върху текстил и още много, много неща. Забавлявахме се и учихме, а освен това децата рисуваха върху специални бланки със специален маркер. Тези рисунки ще участват в конкурс на European Spase Agency – ESTEC. Предстои ни изпращане на рисунките в офиса им в Холандия, когато бъдат качени на техния сайт ще очакваме подкрепата Ви с гласуване. Избрани рисунки ще бъдат дигитализирани и изпратени в Космоса.