Иновации

Гости от три училища посрещнаха днес в ОУ „Васил Левски“ по Национална програма „Иновации в действие“, финансирана от МОН. Учители и ученици от Петрич, с.Чорбаджийско, община Кирково и с. Динк, община Марица се включиха в голям интегриран урок с петокласниците на тема „Свят и хармония“. Лично г-н Милен Дулев, кмет на община, приветства гостите с Добре дошли. С увлекателни дейности и интересни участия неусетно преминаха часовете по История, Човекът и природата, Български език, Математика, Физкултура, Музика и Изобразително изкуство. Изказваме благодарност на нашите съграждани сем. Бееви, Надя Джантова, Алек Миленов и Карл Павлов, които направиха големия интегриран урок нестандартен, иновативен и неповторим!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За диалектите – последно


 

 

 

Голям иновативен урок на тема „Свят и хармония“ се проведе днес с учениците от 5 клас. Учителите вложиха творчество при създаването на „различни“ уроци,  като дадоха възможност на учениците  да взаимодействат с учебния материал по оригинален и забавен начин без да се променя учебното съдържание и седмичното разписание за деня. В часовете по Български език и литература, История и цивилизация, Математика, Човекът и обществото, Физическо възпитание и спорт и Изобразително изкуство, учениците успяха по вълнуващ начин да погледнат на темата за светът, който ни заобикаля и хармонията в него. Преходът от традиционните форми на обучение към иновативните е предизвикателство, което учителите  в ОУ „Васил Левски“ не предприемат сами. За целта наши гости бяха баба Елена и баба Цеца, легионерите от римския легион на крепостта Нове, д-р Паскова, д-р Любенов, Надя Джантова и Алек Миленов. А усилията ни не бяха самоцелни, а с желание да развиваме у учениците ключови умения и компетентности на 21-ви  век –  критично мислене, решаване на проблеми, гъвкавост и адаптивност.

Можете да усетите положителния заряд и емоциите от днешния ден, като разгледате част от снимките.

Голям иновативен урок в 6 клас „Движение и кръговрат“ с интегриране на учебно съдържание по Математика, История, География, Английски език, Музика, Физкултура, Човекът и природата, Изобразително изкуство и дейности по интереси се проведе на 03.06.2021 г. в ОУ „Васил Левски“. В дейностите участваха г-н Петър Ангелов, Миглена Драшанска, Алек Миленов, Надя Джантова, Свилен Чешмеджиев, група от Пенсионерски клуб „Надежда“, както и Симеон Гаспаров от далечно Чикаго. Гости на мероприятието бяха учители от СУ „Свети княз Борис I“, Старцево, община Златоград, ОУ „Кирил и Методий“, Давидково, община Баните, както и г-н Милен Дулев, кмет на община Белене. Не можем да ви разкажем всичко за емоциите и преживяванията на участниците, но можем да ви покажем част от направените снимки.

https://dox.abv.bg/download?id=de24186e64


„Отражения на реалността“ – голям интегриран урок с учениците от 7 клас се проведе на 28.04.2021г. с начало в 8.00ч. и край – в 15.10ч. В урока беше включено учебно съдържание по БЕЛ, Физика, География, Химия, Биология, ФВС, Технологии и предприемачество, както и тема от Час на класа. Гости и активни участници – д-р Шапкаров, Свилен Чешмеджиев, Иван Кунов, Боряна Петкова. А от далечно Чикаго се включи и Симеон Гаспаров. Интересно, различно и „лесно“ учене – такава беше обратната връзка от нашите седмокласници.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Презентацията се разглежда, когато щракнеш с мишката да се отвори на цял екран.


      На 10.11.2020г. МОН публикува списък с одобрените училища по ПН „Иновации в действие“. ОУ „Васил Левски“ се включва чрез представяне на добри иновативни практики с иновативното СУ „Цар Борис I“, с. Старцево, общ. Златоград и неиновативното основно училище в с. Давидково, община Баните. Проектът е на стойност 3 710 лв. и ще се реализира с размяна на визити, семинари и партньорство.


ОУ „Васил Левски“ отново е в списъка на иновативните училища, но вече с друга иновация. В края на учебната 2019/2020 година приключи четиригодишната ни иновация за интегриране на изкуствата в учебното съдържание в начален етап. С желанието да надграждаме и да се развиваме, решихме да продължим напред с ново проектопредложение за учениците от прогимназиален етап – „Аз, ти и нашият свят“. Предизвикателството, което сме си поставили е подготовката и реализирането на голям интегриран урок, който ще се провежда в продължение от 1 до 3 дни, в зависимост от възрастта на учениците, глобалната тема и умението на педагозите да включат възможно най-много учебно съдържание от различните предметни области, съчетано с овладяването на практични умения.

Модул зима с учениците от 4. клас през учебната 2019/20

След края на иновативните уроци по модул „Зима“ в 3.клас, останаха знанията за нашите традиции и промените в природата през зимата, уменията за изработване на сурвакници и новогодишна украса и много приятни емоции свързани със срещите с нашите гости.

Модул есен с учениците от 4. клас през учебната 2019/20

Иновативните уроци от модул „Есен“ бяха интересни, вълнуващи и пъстри. От тях учениците придобиха нови знания за  богатствата на природата, приложенията на информационните технологии, живите организми, химически и физически явления, естетически усет при аранжиране на украса, прилагане на технологиите в бита. Гости и участници в нашите часове бяха: Малина Панова, Ирина Пътова, Даниела Каракашева, Снежана Ръжгева, учители от гр. Омуртаг и гр. Разлог, ученици от ДГ  „Мечта“ и ДГ „Знаме на мира“, Елка Данева, Симона Ковачева, Даниела Паскова, Диляна Каракашева, Тодор Петров, Диана Николова, Росица Крекманова, Ирина Линова, Миряна Димитрова, Елена Восканян и ученици от 6. и 7. клас.

Повече информация може да се намери в Facebook страница на нашето училище.

 

Модул лято с учениците от 1. клас през учебната 2018/2019 година

„Приказки, намерени в тревата”, „Кой живее в ЗМ Кайкуша – разходка с познавателна цел по екопътека„”, Приказка за дъгата и нотната стълбичка”, „Да бъдем добри, като работните пчели”, „Мелодия от лятото”, „В магазина”, „Будилникът с изгубените стрелки”, „Ваканция. Лято. Безопасност” – това са само част от темите и заниманията, с които учениците от първи клас придобиха нови знания, умения, забавляваха се, вълнуваха се в ролята на активни участници, а не на наблюдатели. учениците от 1. клас през учебната 2018/2019 година

Гости и  участници в нашите иновативни уроци бяха Миглена Драшанска, Лена Драшанска, Малина Панова, Емил Лоринков, Детелин Джантов, Момчил Линов, Даниела Каракашева, Красимира Босилкова, Галя Дамянова, Румяна Минчева, Живка Гулева, Ирина Пачеръзова, Камелия Джантова, Симона Джантова, Преслава Матова, Марио Петров, Ния Дулева, Диана Николова и др.

Повече информация и снимки можете да намерите във Фейсбук страница/Основно училище „Васил Левски“ гр. Белене/.

 

Модул пролет с учениците от 2. клас през учебната 2018/2019 година

„Празнувам пролетните празници“, „Мога да изпея дъгата“, „Щъркелово гнездо“, „Пролетна забава“ ….  това са само част от темите на иновативните уроци, които проведоха нашите второкласници по модул „Пролет“ в периода от 15 до 29 март. Часовете бяха интересни и раздвижени, учениците извършваха разнообразни дейности, прилагаха творчество и фантазия. Част от темите се проведоха на открито, в дирекцията на ПП „Персина“, в читалищната библиотека, в етнографския кът. Учениците пяха и танцуваха, свириха на пиано, засадиха лехи с пролетни нарциси. На гости им бяха самодейците от село Деков, родители, баби и дядовци, други учители и професионалисти.

Модул зима с учениците от 3. клас през учебната 2018/2019 година

Вълнуващо и интересно, с много гости и нестандартни уроци премина реализирането на модул „Зима“ с учениците от 3 клас. Децата бяха не само наблюдатели, но и активни участници във възстановяването на зимните обичаи и традиции, блюда и ритуали. Повече информация и снимки можете да намерите на нашата Фейсбук страница/Основно училище „Васил Левски“ гр. Белене/.

 

 

 


 

     

 

              Модул есен с учениците от 4. клас през учебната 2018/2019 година

Есен с дъх на канела и шоколад; Есенни думи и багри; Пътят на хляба; С аромат на дюля; Есенен пейзаж – това бяха част от интерактивните уроци на нашите четвъртокласници, подчинени на темата „Есен“. Можете да се потопите в нашата есенна атмосфера като разгледате снимките на Фейсбук страницата на училището/Основно училище „Васил Левски“ гр. Белене/.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 МОДУЛ ЕСЕН


МОДУЛ ЗИМА

 


МОДУЛ ПРОЛЕТ

 


Презентация от урок по музика на тема „Пролетта и приятелството“ във втрои клас с г-жа Г. Дамянова


МОДУЛ ЛЯТО

 

 

 

 


С решение №391 от 17.07..2017 г. на МС ОУ „Васил Левски“ е включено в списъка на иновативните училища

                                  


  Среща с Преслав Михайлов

          На 22.12.2016г. учениците от 6 и 7 клас на ОУ „Васил Левски“ се срещнаха с младия програмист Преслав Михайлов. Преслав е лектор, водещ „основи на програмирането“ в Softuni и бивш възпитаник на училище „Васил Левски“. Той запозна учениците с презентация на тема „От геймър до програмист“ и отговори на много техни въпроси относно геймърството. Същата презентация Преслав е представил и в много столични училища, но според него „тръпката“ да си лектор в собственото си училище е незаменима. 

                      


                                                      Коледна магия

                       „Коледна магия“ сътвориха деца и родители от първи клас към ОУ „Васил Левски“ по инициатива на своите учителки госпожа Нина Гологанова и госпожа Йоанна Николаева. В продължение на няколко седмици малките ученици сами измисляха истории, оцветяваха и рисуваха картинки, по които да съставят своя собствена приказка. С помощта на родителите детската фантазия и мечти бяха пресъздадени в 6 приказни истории за джуджета, Дядо Коледа, подаръци и много Коледно настроение. „ХО – ХО – ХО“ – казва Дядо Коледа, а децата от първи клас в очакване на своите подаръци Ви пожелават: „Бъдете благословени“. Весела Коледа!


                               Най – големият урок в света


                         Азбука на безопасното интернет общуване

Урок „Азбука на интернет безопасност“ – нашите дигитални деца бяха съпричастни с Цар Смайлик в спасяването на царица Онлайн-Смайлик от плен, в който попада след неразумни интернет приключения. Научихме седемте златни правила на безопасното интернет общуване и си обещахме да не попадаме в положението на царицата.

 

                                    УЧИЛИЩЕ НА ЕНТУСИАСТИТЕ

С обновени класни стаи, пъстри коридори, нови кътове за отдих и приветлива учебна среда ще бъдат посрещнати на 15 септември учениците на ОУ „Васил Левски”.
За повечето от тях това няма да е изненада, защото сами взеха участие в боядисването и украсяването. Началото беше поставено от един родител-дарител и двама служители на училището. Постепенно ентусиазмът и желанието за промяна завладя всички – учители, служители, родители и ученици. Новите идеи и предложения валяха с такава бързина, че не стигна време за реализиране на всички. Но това не ни плаши, защото ние продължаваме. През цялата учебна година ще се стараем да подобряваме средата, в която растат и се учат нашите деца. Защото сме училище на ентусиастите, училище на хората, които желаят промяната и работят за това тя да се случи. Защото сме убедени, че не всичко става само с пари. Защото така даваме най-ценните житейски уроци на децата си.


Световна седмица на предприемачеството в ОУ „В. Левски” гр. Белене

Световната седмица на предприемачеството се отбелязва всяка година през м.октомври с две основни цели – да насърчи предприемачеството и да подобри образованието на децата и младежите. Тя е най-мащабният в света празник на новаторите и предприемачите, които дават живот на идеите си в нови бизнеси, насърчават икономическото развитие и подобряват благосъстоянието на хората. В училищата са бъдещите сътрудници, ментори и дори потенциални инвеститори, които ще осъществят нови и вълнуващи възможсоти.

                В ОУ „В. Левски” гр. Белене се проведоха мероприятия, с които учениците сдобиха увереност, че може да постигнат всичко, когато различни идеи и култури се обединят около идеята за предприемачеството. Осмокласниците, под ръководството на госпожа Р. Богданова представиха индивидуални и групови проекти за започване на собствен бизнес. С учениците от пети  клас госпожа Николова разработи проекти за малък бизнес, а шестокласниците  откриха тайните на фирмата в конкурентна среда. Интересна и интригуваща бе работата на седми и осми клас – ПИГ – учениците влязоха в ролята на рекламни агенти и под ръководството на госпожа Данева и госпожа Паскова убеждаваха своите съученици в предимствата на представяните от тях стоки и услуги.

Във всички класове – от първи до осми клас, под различни форми и според възрастовите особености на децата се засегнаха въпроси, съврзани с личния и семеен бюджет, възможностите ни за  намаляване на бедността, дори в  мащабите на малкия кръг, в който общуваме, дискутирахме как можем да реализираме бизнес идеи , запознахме се с особеностите на различни професии и т.н.

              Акцентът в провежданите дейности бе да се насърчи мисленето на децата в посока създаване на глобална култура, която цени предприемачите като двигатели на икономическия и социален просперитет.

                                                         Величка Петкова-гл. учител

 


СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА В ОУ „В. ЛЕВСКИ”

Независимо от факта, че над 70% от земната повърхност е покрита с вода, налице е воден дефицит. В много райони чистата вода се превръща в особено скъпа суровина. А животът на човечеството зависи от водните ресурси, затова опазването им от замърсяване е отговорност на всеки от нас.
Това бе мотото, което следваха ученици от ОУ „В. Левски”, отбелязвайки Световния ден на водата – 22 март. Те се запознаха с проблеми, предизвикани от липса на чиста и безопасна питейна вода. Като жители на крайдунавски град, изготвиха табло на някои от градовете край голямата европейска река, от изворите до вливането й в Черно море. Дадоха интересни идеи за това как да пестим и опазваме водата чиста. А най-много емоция учениците вложиха в изследването на проби от вода на река Дунав.

                                                                                                          ОУ „Васил Левски”


                         Аз опознавам българската природа чрез изкуство

От 9 до 11 март в ОУ „Васил Левски” се проведоха Дни на отворените врати и наблюдение на интерактивни уроци с учениците от ІV клас. Родители, учители и ръководството на училището наблюдаваха уроци по Изобразително изкуство и Български език и литература с преподавател Нина Гологанова, по Английски език с преподавател Росица Крекманова и по Човекът и природата с преподавател Даниела Паскова. Уроците са част от изпълнението на програмен модул за интегриране на изкуствата в учебното съдържание по Български език и литература, Английски език и Човекът и природата под надслов „Аз опознавам българската природа чрез изкуство” и са разработени от професионалната учебна общност към училището. Реализирането на модула продължава и през следващата седмица с уроци по Музика, Български език и литература и Английски език. В края на програмната единица учениците ще изнесат представление пред родители, педагози, други ученици и гости на училището, последвано от задълбочен анализ на резултатите в професионалната учебна общност.

     


Ден на САМОУПРАВЛЕНИЕ в ОУ „Васил Левски”- Белене

По повод националния празник на България 3 март в ОУ „Васил Левски”, гр. Белене се проведе ден на ученическо самоуправление. Денят мина под мотото „Свободата задължава”.
Този ден се провежда за втора поредна година с цел да се превърне в традиция. 28 ученици с нетърпение очакваха да застанат на постовете на своите преподаватели и служители в училище. Сутринта на 02.03.2016г. след трескава подготовка учениците взеха управлението на училището в свои ръце под ръководството на ученикът-директор Радослав Петров от VІІ клас. Децата се поставиха на мястото на директор, помощник директор, ръководител компютърен кабинет, учители, възпитатели, счетоводител, ЗАС, чистачи, огняр, домакин. В междучасията в учителската стая се събираха учители и техните заместници. Денят премина в пълен синхрон, а в училището цареше атмосфера на взаимност и разбирателство.
По време на инициативата учениците разбраха каква отговорност е да работиш в училище, но и се забавляваха с позициите, нетипични за тях. Всички бяха единодушни, че с нетърпение очакват следващия път, когато отново ще поемат отговорните постове.

                                                 Стефка Александрова Господинова


ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ В ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ”

От 21-29 Ноември 2015г. се проведе седмото издание на Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО). Тази година събитието бе под патронажа на Европейския парламент. Министерството на околната среда и водите и Асоциацията на еколозите от общините в България организираха многократни дейности с цел повишаване на осведомеността относно намаляването на отпадъците.
ЕСНО 2015 обхвана темите на 3-те „R” :
– Намаляване на отпадъци, (reduce)
– Повторна употреба на продукти (reuse)
– Рециклиране на материали (recycle)
Организаторите насърчават публични органи, НПО, индустрията и учебни заведения да се включат със свои дейности.
Учениците от полуинтернатните групи в Основно училище „Васил Левски”, гр. Белене в продължение на една седмица извършиха поредица от дейности. Изработиха красиви предмети от битови отпадъци, които изложиха във фоайето на училището, почистиха училищния двор и участваха в открит урок на тема „Как да намалим отпадъците”. В хода на урока чрез интерактивни игри вниманието на учениците бе насочено към проблемите, предизвикани от замърсяването на околната среда. Изведени бяха лесни правила, които всеки може да спазва в ежедневието си, за да живеем в по-чиста и здравословна среда. Учениците се запознаха с презентация, която включваше любопитна информация за възможностите за рециклиране и правила за поведение.
Кампанията на ОУ „В. Левски” стана част от европейска мрежа от организации и институции, активно участващи в популяризирането на идеите за намаляване на отпадъците. С тези дейности училището ще участва в конкурс за наградите на ЕСНО 2015г.
                                                                                                              Елка Данева,
                                                                                                     ОУ„Васил Левски”


Обучение в ОЦИКИУД с. Байкал, общ. Долна Митрополия

    От 23 до 25 октомври ученици от втори клас на ОУ „Васил Левски“ гр. Белене проведоха изнесено обучение в ОЦИКИУД. По забавен, достъпен за възрастта интерактивен начин усвоиха знания за небесни тела, наблюдаваха луната, запознаха се с някои съзвездия, получиха знания за природата и връзката ни с нея, рисуваха върху текстил и още много, много неща. Забавлявахме се и учихме, а освен това децата рисуваха върху специални бланки със специален маркер. Тези рисунки ще участват в конкурс на European Spase Agency – ESTEC. Предстои ни изпращане на рисунките в офиса им в Холандия, когато бъдат качени на техния сайт ще очакваме подкрепата Ви с гласуване. Избрани рисунки ще бъдат дигитализирани и изпратени в Космоса.